Mazurkor av en fri antikarriärist

MaciejewskiCDMazurkor av en fri antikarriärist
Works by Roman Maciejewski.
Michal Wesolowski, Manlio Giordano piano. Peter Spissky, violin. Torbjörn Helander, viola. Mariusz Kowalski, cello.
dB Productions

När den polskfödde malmöpianisten Michal Wesolowski tolkar musik av den likaledes polske kompositören Roman Maciejewski är det en avsevärd händelse i det svensk-polska musiklivet. Det har också blivit en spännande skiva med fascinerande musik spelad av skickliga musiker, ”Works by Roman Maciejewski”.

Wesolowski och Maciejewski har båda med 25 års mellanrum studerat i Warszawa och Paris, båda har haft internationell framgång och båda har så småningom hamnat i Sverige.
Flera av spåren innehåller mazurkor, dessutom spelas Trion från 1948, och Sonata för violin och piano som kom tio år tidigare. Maciejewskis mazurkor rör sig från enkelheten hos en folkvisa till stor  intensitet. Det är lätt att höra likheter med Chopin och Szymanowski — den senare var Maciejewskis lärare vid konservatoriet i Warszawa. Särskilt tycker jag om Allegro moderato, som spelas med både kraft och lätthet.

Roman Maciejewski

Roman Maciejewski

Under perioden i Sverige skrev Maciejewski musik till Ingmar Bergmans produktioner, bland annat till filmen Caligula. Han spelade också regelbundet Chopin i Sveriges radio.
En svår sjukdom satte stopp för en mer omfattande karriär: han blev vegetarian, ägnade sig åt bön, meditation och motion för att bli frisk. Det var under den här tiden han skrev sitt Requiem, Missa pro defunctis som han tillägnade alla krigsoffer. Verket uruppfördes på Warszawas Internationella Festival för Samtida Musik 1960.

Efter kriget bodde Maciejewski många år i USA, ditlockad av Artur Rubinstein. Han avböjde dock flera stora kompositionsuppdrag, och flyttade 1977 tillbaka till Sverige och dog i Göteborg för fem år sedan, 88 år gammal.

Wesolowski, som är konsertpianist i Malmö och professor i piano vid musikhögskolan, är väl förtrogen med Maciejewskis musik. Han skriver själv:
”Maciejewski är på många sätt svår att kategorisera. Hans originella livsfilosofi har naturligtvis påverkat hans komponerande. Han skulle kunna kallas antikarriärist. Personligen tycker jag att det mest signifikanta är att Maciejewski inte alls brydde sej om att hans musikaliska språk uppfattades som traditionellt. Fri från alla måsten utvecklade han sitt eget, mycket personliga musikaliska universum.”

Gunilla Lindberg

Bulletinens läsare kan få skivan till specialpris, 139:- (ord. ca-pris 179:-). Erbjudandet gäller endast vid beställning via internet db Productions.
Uppge att du är medlem i Svensk-Polska Föreningen.