Nästan Polska Kyrkan i Stockholm

S:t Johannes i Stockholm är en typisk innerstadsförsamling som ligger mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan. I församlingen finns två kyrkor, Johannes och Stefanskyrkan bakom Vanadisbadet. Inte heller alla Stockholmare vet var Johannes kyrka ligger. Bäst är nog att säga att den ligger bredvid Johannes Brandstation och Franska Skolan.

Redan för 40 år sedan började polackerna i Stockholm att hyra in sig i Johannes kyrka. Eftersom besöken av svenskar minskade genom kontoriseringen av city passade det bra att polackerna kom. Numera kommer det 2–3 000 polacker varje söndag medan antalet svenskar vid gudstjänsten kl 16.00 ofta understiger 100 personer.

Polackerna delar kostnaden för städning, uppvärmning och underhåll inom och utanför kyrkan. En städfirma (också polsk) sköter städningen på entreprenad.

Kyrkoherden i Johannes församling, Per Qvarnström, framhåller att numera har verksamheten skjutits över till Stefanskyrkan där det bor mera folk än i innerstan.

I övrigt är Johannes församling en helt vanlig kyrka där moderaterna och socialdemokraterna sitter i fullmäktige och har det yttersta ansvaret – dock inte det andliga. Ca 10 000 personer är medlemmar i kyrkan vilket utgör ca 70 % av antalet boende i församlingen.

Man betalar skatt, eller som det numer heter, avgift på 91 öre per intjänad 100-lapp. Det är 0,91 % av bruttolönen. En medlem som tjänar 25 000 kr i månaden får betala ca 230 kr i månaden till kyrkan. En läkare ofta det dubbla. Polackerna betalar ingen avgift till Johannes kyrka men naturligtvis till sina föreningar som hyr kyrkan.

Det finns två ganska stora katolska kyrkor i Stockholm. I katolska domkyrkan går mest spansktalande och kroater och slovener. I S:t Eugenia går mest svenska katoliker.

Arne Westling