Nu våras det för kvinnorna i politiken

Ewa Kopacz, Beata Szydło och Małgorzata Kidawa-Błońska – Polens tre mäktigaste kvinnliga politiker.

Ewa Kopacz, Beata Szydło och Małgorzata Kidawa-Błońska – Polens tre mäktigaste kvinnliga politiker.

Det krävs inga könskvoteringar eller revolutionära lagändringar för att kvinnor i Polen ska ta över makten. För det är precis det de gör nu. I parlamentsvalet i höst kämpar premiärminister Ewa Kopacz mot Beata Szydło från det stora oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) om väljarnas gunst.

Małgorzata Kidawa-Błońska, som idag är regeringens presstalesperson, blir med stor sannolikhet parlamentets talman. Förra idrottsministern Joanna Mucha blir talesperson för Kopacz valstab. Barbara Nowacka har blivit den polska vänsterns ansikte utåt – hon är vice ordförande i det vänsterpopulistiska TR (Din Rörelse) och samordnare för hela vänstern inför parlamentsvalet i höst. Wanda Nowicka är vice talman i parlamentet. Och i regeringen sitter det fem kvinnliga ministrar för att inte tala om biträdande ministrar. Med andra ord – kvinnor tar över den politiska makten som hittills varit förbehållen männen.

Vad är det då som gör att polska kvinnor går starkt framåt? Ja, det är inte på grund av en plötslig insikt hos de styrande om kvinnors kompetens och duglighet. Snarare handlar det om att männen inte lever upp till polackernas politiska förväntningar. Arrogans, avlyssningsskandaler, dyra viner på skattebetalarnas bekostnad, skumma affärer och språket, det vulgära och arroganta språket, gör att väljarna vänder dem ryggen. Istället börjar man uppmärksamma kvinnornas lugna och oftast sakliga tillvägagångssätt, ett slags mildhet som behövs i den hårda polska politiken. Mildhet betyder emellertid inte flummighet. Kopacz har visat att hon kan vara bestämd och fatta svåra och impopulära beslut, Nowacka är saklig och försonlig i sin ton och Kidawa-Błońska utstrålar lugn.

Utan tvivel är det mycket bra att kvinnor börjar spela en viktig roll i det offentliga livet. Det är en viktig förändring i attityderna, men också ett beräknande politiskt spel. Männen med sin maktfullkomlighet går inte längre hem hos väljarna. Då plockar man fram kvinnor för att visa jämställdhetsiver och framåtanda. Ibland är det emellertid svårt att undgå intrycket att man, som i fallet med Beata Szydło, cyniskt utnyttjar dem i politiska syften. Szydło är kvinnan som oväntat lett PiS presidentkandidat Andrzej Duda till seger i presidentvalet i maj. Därmed har hon till skillnad från partiledaren Jarosław Kaczyński möjlighet att vinna även parlamentsvalet åt partiet. Vad som händer med henne sedan, om hon verkligen kommer att bli – och förbli – Polens första konservativa premiärminister återstår att se.

De närmaste månaderna kommer vi att beskåda den politiska sammandrabbningen mellan två kvinnor – Ewa Kopacz och Beata Szydło. Men blir valkampanjen hederligare, renare och sakligare bara för att de är kvinnor? Diskutabelt. Det kan rent av visa sig att kvinnor inte är bättre politiker än män. För när det verkligen gäller och när de tvingas agera i ett visst system kan de vara hårda, hänsynslösa och lika blinda för andras behov som männen.

Dorota Tubielewicz Mattsson