PiS satsar på Beata Szydło

Betat Slydło blir PiS kandidat till premiärministerposten i höst. Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Betat Slydło blir PiS kandidat till premiärministerposten i höst.
Foto: Jarosław Roland Kruk, wikipedia.

Parlamentarikern och PiS-politikern Beata Szydło är nu utsedd av Jarosław Kaczyński till partiets premiärministerkandidat i höstens parlamentsval. Detta blev klart vid nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) kongress på lördagen.

Det var Szydło som ledde Andrzej Duda till seger i presidentvalet för några veckor sedan och hon ses nu som en av partiets stjärnor. Under kampanjen har hon förändrats från en tråkig och intetsägande person som talade sömnigt och gråtmilt till en säker, kompetent och framgångsrik kvinna som till och med plötsligt kunde le.

Hon har studerat etnografi vid Jagellonska universitetet i Kraków i början av 1980-talet men var då inte politiskt aktiv. Hon är gift och har två söner.

Beata Szydłos politiska engagemang började på lokal nivå i slutet av 1990-talet. Då var det inte självklart om det skulle bli PiS eller liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen). Bägge partierna var intresserade och kom med erbjudanden 2005. Till syvende och sist blev det PiS, mest för att hon blivit utmanövrerad av POs lokala pamp som idag är en av POs starka män på nationell nivå. 2008 valdes hon in i parlamentet för PiS.

Efter Smolensk-olyckan 2010, då presidentparet Lech och Maria Kaczyński tillsammans med många andra politiker omkom, blev hon partiets expert i ekonomiska frågor. Hon kritiserades för att sakna kunskaper och utbildning men kritiken försvagade inte hennes ställning inom partiet. År 2010 blev Szydło vice partiordförande och den enda kvinnan i partitoppen.

Det var ofta tillfälligheter som gjorde Szydło till den hon är idag. När PiS förre kronprins Zbigniew Ziobro tillsammans med en grupp parlamentariker hösten 2011 kastades ut ur partiet blev hon den viktigaste PiS-politikern i sin region. Lokalvalen blev också det första testet på hennes ledarförmåga.

Det sägs att Beata Szydło har radikaliserat sina åsikter under tiden i PiS-toppen. Hon tror inte på kompromisser, är abortmotståndare och motsätter sig civilt partnerskap och provrörsbefruktning.

Jag är praktiserande katolik, konstaterar hon.

Men samtidigt är hon förvånansvärt tyst när det gäller konspirationsteorier kring Smolensk-olyckan och tillhör inte gruppen kring Antoni Macierewicz, tidigare chef för underrättelsetjänsten och inrikesminister och den som gjort flygkatastrofen till sitt speciella område.

Inom partiet är hon en ensamvarg och deltar inte i partifraktioner o dyl. Men hennes inflytande ökar, vilket dagen utnämning visar.

Efter att i åratal ha levt ett liv i opposition börjar nu PiS få vind i seglen. Är denna plötsliga förändring ett resultat av att Jarosław Kaczyński trätt tillbaka och lämnat plats åt andra? Eller en det noga uträknad strategi från hans sida?

Allt tyder på att PiS kan komma att vinna parlamentsvalet i höst, man räknar med att få 30 % av rösterna. Drömmen är nog en majoritet på 65 % för det är då det blir möjligt att ändra konstitutionen och stärka det enskilda styrande partiets makt. I ett scenario där både presidenten och premiärministern har sina rötter i PiS får partiet i det närmaste en absolut makt i Polen.

Detta slutscenario drömmer Jarosław Kaczyński om. Och hela hans politiska handlande är underkastat detta slutgiltiga mål.

Kaczyński är en rationell politiker. Det är därför han satsade på Andrzej Duda i presidentvalet och Beata Szydło i parlamentsvalet. Han vet att själv har han numera inga chanser. Men är det verkligen troligt att han tänker lämna den politiska scenen? Knappast, än har Kaczyński inte sagt sitt sista ord.

Det finns flera möjliga scenarior. Ett är att han kommer att agera i kulisserna. Varken Duda som president eller Szydło som premiärminister lär få vara särskilt självständiga. Många bedömare anser att han kommer att dra i trådarna utan att synas utåt. Man kan också tänka sig att han låter Szydło bli premiärminister för en tid för att sedan avsätta henne och ta över styret. Det har vi sett tidigare med Kazimierz Marcinkiewicz som tillfällig premiärminister 2005–2006.

En annan möjlighet är att han i valkampanjens sista stund ställer upp som premiärministerkandidat.

Den mest optimistiska varianten är att han verkligen inser att det är dags att ge upp och till exempel blir parlamentets talman.

Ingenting tyder dock på att Jarosław Kaczyński har planer på att lämna ifrån sig makten i partiet. Nu när han förstått att PiS har en reell chans att vinna parlamentsvalet i höst hoppas han på att få den samlade makten i Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson