Polacker dödades i terroristattentat i Tunisien

Publicerad 2015-03-18

Fem polska medborgare dödades på onsdagen i terroristattentatet i Tunis.

Två beväpnade män stormade vid middagstid det tunisiska parlamentet, som just höll en omröstning om skärpning av straffet för terrorism. Skottlossning utbröt och en person dödades, varpå terroristerna lämnade det väl bevakade parlamentet. De begav sig till det närliggande museet Bardo och sköt vilt omkring sig. Turisterna sökte skydd inne i museet, men terroristerna trängde in i byggnaden och tog gisslan. Trettiosex polska turister ska ha befunnit sig i museet.

Efter polisens stormning av byggnaden dödades terroristerna och en polisman.

Sammanlagt nitton personer har dödats och tjugotvå har sårats, sade Tunisiens premiärminister på en presskonferens. Bland offren fanns turister från Italien, Tyskland, Spanien och Polen.

Fem polska medborgare har dödats och elva sårade får vård på sjukhus, bekräftar UD. Deras liv är dock inte i fara.

Vi håller på att organisera hjälp åt de polacker som befinner sig i Tunisien och deras familjer,sade premiärminister Ewa Kopacz på en presskonferens på eftermiddagen.

Polacker finns bland offren, men det enda vi säkert vet är att tjugo personer tas om hand av polska ambassaden. På två sjukhus finns polska medborgare. En grupp polska psykologer och läkare är på väg till Tunisien för att hjälpa de skadade, sade Kopacz. Inom en timme kommer jag att prata med Tunisiens premiärminister och då får jag en detaljerad bild av situationen.

Tunisien ligger på femte plats bland de populäraste turistmålen bland polacker. Förra året reste 108 000 polacker till Tunisien.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 22 maj 2018

  1 zloty = 2,57 kr.
  100 kr = 38,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters