Polacker förolämpas i tjeckisk reklamfilm

Publicerad 2014-12-04

I en reklamfilm för det tjeckiska mobilföretaget T-Mobile går en tjeckisk skidåkare över den polska gränsen och träffar på en polack – förklädd till ett träd! Polacken visar sig sälja allt möjligt skräp. Skidåkaren byter till sig en ny mobiltelefon som omedelbart går sönder. Polacken försvinenr och den stackars tjecken står där med sin trasiga telefon. En röst i bakgrunden säger att det blir klokare att anlita en operatör.

Polska ambassaden i Prag har officiellt protesterat mot att polacker kränks i reklamen.

En obehaglig överraskning, och jag protesterar mot att man framställer polacker på ett så förenklat och skandalöst sätt, skriver den polska ambassadören i Prag, Grażyna Bernatowicz i ett brev till mobilföretaget. Jag är övertygad om att filmen bryter mot alla reklambranschens regler, mot medieetiken och den goda smaken, men framför allt skadar den de goda polsk-tjeckiska relationerna som så många på båda sidor om gränsen försöker bygga upp.

Ambassadören kräver samtidigt att man omedelbart ta bort reklamfilmen från den tjeckiska televisionen.

T-Mobile vägrar att kommentera såväl reklamfilmen som polska ambassadens protest, uppger den tjeckiska radion.

Storm i ett vattenglas?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 17 juli 2018

  1 zloty = 2,59 kr.
  100 kr = 38,65 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters