Polen den 13 december 2016

Demonstranterna började samlas utanför parlamentet vid 14-tiden på eftermiddagen. Foto: Ted Bergdahl.

Medan Sverige firade Lucia mindes Polen den sorgliga dagen för 35 år sedan då krigstillstånd infördes i hela landet. Warszawa dominerades av två demonstrationståg: det ena organiserad av Kommittén för demokratins försvar (KOD) och den andra av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Nationalsången sjöngs och man mindes offren för krigstillståndet. KOD uppmanade alla att försvara de demokratiska rättigheterna som makthavarna åsidosätter och vill avskaffa. PiS demonstration var ett uttryck för stöd för den sittande regeringen och dess politik.

Men när flera tusen KOD-demonstranter fredligt tågade genom huvudstaden bemöttes de av rop som ”kommunister och tjuvar”, ”Targowica*” och ”bort med kommunisterna”. Många visade också sitt höjda långfinger.

Med sin demonstration ville KOD visa sitt missnöje med regeringens politik. I demonstrationen deltog politiker från oppositionspartierna Medborgarplattformen (PO) och Moderna (Nowoczesna), organisatörer för den Svarta Marschen (demonstrationerna mot totalt abortförbud), feministiska organisationer, kända artister och kulturpersonligheter. Och det var främst unga människor som anslöt sig till marschen.

Folk börjar bli rädda för makthavarna, sa förra premiärministern Ewa Kopacz. Bogdan Borusewicz, under kommunisttiden dissident och fram till maktskiftet talman i senaten, försökte dämpa stämningen och menade att även om situationen inte är densamma som i december 1981 så måste man demonstrera för att det som hände då inte ska upprepas.

Demonstrationer mot regeringens politik hölls i 70 städer i Polen, Europa, USA och Australien.

Många demonstranter stödde också regeringspartiet PiS.
Foto: Ted Bergdahl.

Vid PiS anklagade partiledaren Jarosław Kaczyński oppositionen för att uppvigla polisen, militären och hela rättssystemet till att göra uppror mot makten.

Oppositionens demonstrationståg är absurt, någonting mellan sjukdom och burleskeri, sade han, och upprepade sitt tidigare löfte (eller hot) om att ”bringa ordning i oppositionens verksamhet”. Så sent som igår påminde KOD-medlemmar om att general Jaruzelski sade detsamma den 13 december 1981, när han ville stoppa den framväxande Solidaritetsrörelsen.

Kaczyński hävdade att krigstillståndet inte kan jämföras med dagens situation i Polen.

Idag har vi i Polen att göra med den stora positiva förändringen som dock väcker våldsamt motstånd från dem som förlorar på den, sa han och upprepade sin tes om att det finns goda och dåliga polacker. Hans konfrontativa retorik påminde om kommunisttidens propagandametoder.

Anmärkningsvärt nog syntes president Andrzej Duda inte till under hela dagen. Presidenten skulle ju ena folket, överbrygga motsättningar och stå över de politiska partierna. En dag som denna borde presidenten ha ordnat en gemenskapsskapande manifestation för att neutralisera det spända läget i landet. Frågan är emellertid om presidenten och det parti han är så beroende av är intresserade av att lugna stämningarna.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* Targowica är en symbol för landsförräderi, syftar på ett förbund från 1792 mellan Katarina den Stora i Ryssland och polska magnater. Förbundet gav Ryssland en förevändning att gå in i Polen 1795, vilket ledde till Polen upphörde att existera som självständig stat.