Polen skyndar på infrastruktur för naturgas

Under den orangea revolutionen i Ukraina 2004-05 stängde Moskva mitt i vintern av gasen för att sätta press på den delen av befolkningen som ville närma sig väst. Det drabbade även polackerna och tyskarna, som importerade rysk gas via ledningarna i Ukraina. Tyskland löste frågan för sin del genom att tillsammans med Ryssland bygga gasledningen Nord Stream från den inre, ryska, delen av Finska viken till Greifswald.

Polen har sedan dess arbetat för att få fram alternativa gasleverantörer till gemensam nytta inte minst för andra EU-länder i Centraleuropa.

Nu har emellertid Slovakien slutit ett bilateralt avtal med ryska Gazprom, och därmed måste Polen skynda på de investeringar som planerats i gasinfrastruktur, säger energiexperten Wojciech Jakóbik till FinancialObserver.eu, en webbportal som är knuten till den polska centralbanken NBP.

Polens långsiktiga gasavtal med Gazprom går ut 2022, och det statliga energibolaget PGNiG har inte för avsikt att förlänga det. Vid det laget ska gasleveranserna ha ordnats på annat sätt, säger regeringens energiexpert Piotr Naimski.

Polen importerar 10 miljarder kubikmeter gas om året, huvudsakligen från Ryssland. Moskvas annektering av Krim våren 2014 blev en påminnelse för den polska regeringen att skynda på utvecklingen av alternativa gasleveranser.

Ett bra steg på vägen är den nya LNG-terminalen (Liquified Natural Gas) i Świnoujście, via den kan Polen importera naturgas från Mellanöstern, USA och Afrika. Man planerar nu att öka kapaciteten till 7,5 miljarder kubikmeter per år.

Men man har också kommit långt i planerna på att importera naturgas från Norge via en pipeline på havsbottnen till Danmark för överföring till Polen. En överenskommelse om en förbindelse mellan den norska gassockeln och polskt territorium skulle kunna undertecknas vid årsskiftet, säger Naimski till Financial Observer. Det ska kunna vara klart att ta i bruk år 2022 när avtalet med Ryssland löper ut. Tanken är inte att vända ryggen till rysk gas helt och hållet, men i och med att vi har alternativ räknar vi med att Gazprom blir lättare att förhandla med. Polen får betala mer än de flesta andra länder i Europa för rysk gas.

Vi hoppas nu att Polen ska kunna bli ett nav för gas i regionen. Vi importerar naturgas norrifrån och kan sedan distribuera söderut. Hittills har Ungern visat intresse, säger Naimski, men även Tjeckien och Bulgarien skulle kunna vara med, även om Slovakien nu har hoppat av. (financialobserver.eu 25 juli 16)