
Johannes Paulus II närvaro i Kraków är påtaglig – det var också där han levde och verkade under alla år före påvevalet 1978.
Johannes Paulus II föddes när Polen just åter blivit en självständig nation. Han studerade i Kraków, och där var han präst, biskop och kardinal. 1978 valdes han till påve – den förste som inte hämtats från Italien på 450 år.
Den 27 april helgonförklaras han – bara nio år efter sin död 2005.
Den 27 april helgonförklaras Johannes Paulus II i Vatikanen – drygt nio år efter sin död. Det är ganska raskt i sådana här sammanhang. Innan Vatikanen helgonförklarar någon görs en noggrann genomgång av personens liv och leverne.
Kandidaten ska också ha genomfört två av Vatikanen godkända underverk, och två kvinnor i olika världsdelar har oförklarligt blivit botade från svåra sjukdomar efter att ha bett till Johannes Paulus II.
I Wadowice utanför Kraków föddes 1920 en gosse som fick namnet Karol Wojtyła. Under skoltiden spelade han gärna fotboll, och som student sysslade han med språk, litteratur och teater. Han skrev också dikter.

Karol Wojtyła uppskattade livet ute i det fria – här på kanottur.
1942 började han studera teologi och prästvigdes i Kraków 1946. Tio år senare var han biskop i samma stad. 1978 valdes Karol Wojtyła till påve och han antog namnet Johannes Paulus II.
Johannes Paulus II var också filosof, och skrev flera böcker i ämnet. Han var kyrkligt konservativ men socialt radikal och blev den förste påve som besökte en synagoga och en moské. Men han fick kritik för sin inställning till preventivmedel, abort och homosexualitet.
Den polskfödde påven ville inte fördöma kommunismen, men bidrog till kommunismens fall i Polen genom sitt stöd till oppositionen.
Johannes Paulus II blev känd för sina många resor över hela världen. Han kom också till Norden 1989 och höll en mässa inför 16.000 personer i Globen i Stockholm.
Han besökte också Heliga Birgittas Vadstena, och tio år senare utsåg han henne till ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon.
Den 13 maj 1981 utsattes Johannes Paulus II för ett attentat på Petersplatsen, men han överlevde och återhämtade sig. De sista åren var han sjuklig och avled den 2 april i Vatikanen, 85 år gammal. Begravningen 8 april 2005 blev den dittills mest besökta religiösa ceremonin i västvärlden.
Redan då krävde många att han skulle helgonförklaras omedelbart. Prominenta polska politiker på besök i Rom har gärna förhört sig i Vatikanen om hur det gått med helgonförklaringsprocessen. Efterträdaren, Benedictus XVI, inledde processen redan den 13 maj 2005, salighetsförklaringen kom den 1 maj 2011. Och nu är det alltså dags – inom bara ett par veckor blir Johannes Paulus II helgon.
Text & bild:
Gunilla Lindberg
Källor: wikipedia,
webb-Bulletinen