Polsk arbetskraft i England ska lockas tillbaka

Staden Wroclaw vill nu försöka locka tillbaka de polacker, som i tusental sökt sig till England och Irland för att tjäna pengar.

På Londons gator kan man se stora skyltar som uppmanar polackerna att flytta till Wroclaw. Man planerar också träffar i kyrkor, på diskotek och ungdomsklubbar. Huvudpunkten blir en stor mässa i september i Londonkvarteret Ealing Common, där det bor ca 30.000 polska medborgare.

– Vi förväntar oss att ungefär 20.000 polacker ska komma till mässan i september, säger Jerzy Szegidewicz, direktör för Polska Turistorganisationen i London, som inlett samarbete med Wroclaw.

Wroclaw är nu inne i en stark utvecklingsfas med en investeringsboom av sällan skådat slag och staden börjar sakna arbetskraft – framför allt saknas experter i data och finansbranschen, men också snickare, målare och murare. Enbart i Wroclaw-området investerar stora firmor närmare 5.5 miljarder zloty fram till år 2008. Behovet av arbetskraft kommer att uppgå till 26.000 personer.

Man räknar med att det finns många, som kanske inte förverkligat sina drömmar i England; det finns t ex akademiker, som arbetar som diskare och som sådana tjänare ungefär 800 £. Dessa och andra hoppas man nu kunna locka tillbaka till Polen igen.

Huvudmålet för rekryteringskampanjen blir London och Dublin, där det bor flest unga polacker. Man erbjuder i Wroclaw lägre levnadskostnader än i t ex Poznan och Krakow och man är också beredd att hjälpa till med finansiering för den som vill starta egen ”biznes” .

Just nu arbetar 205.000 polacker legalt i Storbritannien – en otrolig siffra. Enligt en rapport från det brittiska inrikesministeriet ökar antalet snabbt. Under andra halvan av 2005 kom mer än 72.000 personer. I Irland arbetar f.n ca 80.000 polacker.
Värt att notera är att den första tiden efter Polens EU-inträde befann sig de flesta från Polen i restaurangbranschen, men nu arbetar flest inom administration och handel, och restaurangbranschen kommer först på andra plats.

Karin Maltestam

Karin Maltestam

Ja, hög investeringstakt, utländskt kapital och en kraftfull utvecklingsboom gör att Polen nu för första gången märker av brist på arbetskraft inom vissa områden och vissa regioner – konsekvensen kan bli att arbetskraften kommer att importeras från Ukraina och Vitryssland istället.

Om man nu inte lyckas locka tillbaka sina egna från Storbritannien!

Karin Maltestam

källa: www.gazeta.pl