Smaklig, naturligt och exotisk mat från ett grannland!
Det blir vårt motto, säger Mariusz Byra, en av arrangörerna för den polska satsningen på Malmöfestivalen. För första gången kommer det nu att serveras polsk mat – korvar, bigos, pierogi, soppor, och pepparkakor från Torun.
Ett seminarium med anknytning till Polen ska uppmärksamma två viktiga jubileer. Det första är 20-årsminnet av kommunismens fall – efter månader av rundabordsförhandlingar fick Polen sina första demokratiska val i juni 1989. Solidaritet vann en jordskredsseger, och kommunismens fall var ett faktum. Sedan trillade regimerna som dominobrickor i de forna öststaterna, och Berlinmurens fall i november samma år blev nådastöten för Sovjetväldet.
Det är också fem år sedan Polen anslöts till EU.

Piroger, soppor, pepparkakor från Torun och mycket annat serveras på Gågatan under Malmöfestivalen.
I åtta år har Byra visat polsk film i filmtältet på Malmöfestivalen. Han vill nu bredda verksamheten och lyfta fram också den polska matkulturen. Serveringen sker på Södergatan.
– Polsk mat kan verka lite exotisk för svenskar, men många anser att den är som svensk husmanskost för hundra år sedan – innan man började blanda i konstgjorda tillsatser av olika slag, säger Byra. Många polska korvar smakar som svenska korvar gjorde förr. Men Biala-korven är originell med sin vita färg och pepparrotssmak. Bigos – jägargryta med surkål – är däremot exotisk, liksom pierogi – pasta med fyllning av svamp, ost, kött eller bär. Polska soppor är berömda, både den klassiska Zurek, syrlig soppa med grönsaker, och Barszcz, klar rödbetssoppa. Pepparkakorna från Torun ska man inte heller missa, bakade med nyskördad polsk honung!
– Vet du att polsk mat är naturligast i Europa? Det är resultat av traditionellt jordbruk och böndernas kritiska inställning till pesticider, bekämpningsmedel och konserveringsmedel, som aldrig blev vanliga i Polen. Du förstår det när du smakar på våra naturliga maträtter, säger Mariusz Byra.

Hur polackerna fick kommunismen på fall - se det på film den 18 augusti på Malmöfestivalen.
18.00 Hur vi rev järnridån, dokumentärfilm av Krystyna Mokrosinska.
Filmen skildrar kommunismens fall som började i Polen. Polackernas upprepade revolter mot regimen inleddes i Poznan 1956 då regimen lät skjuta över hundra människor. Därpå följde protester 1968, massiva strejker och protester 1970, 1976, och 1979. Den polske påven Johannes Paulus II inspirerade polackerna till en solidarisk och fredlig kamp. Med strejkerna 1980 kom den första segern, då bildades Solidaritet – den första fria fackföreningen i östblocket. 1988 gav kommunisterna i Polen upp och år 1989 överlämnades makten till den demokratiska oppositionen.
Efter Polen följde Ungern, senare Östtyskland och andra länder.
kl. 19.15 – Seminarium Polens seger = Dominoeffekten
Seminariet leds av forskaren Mattias Nowak från Lunds Universitet (Öst- och centraleuropastudier) och Mariusz Byra från kulturföreningen Polonez. Seminariet ska handla om kommunismens fall i Europa. Fokus ligger på den första fria fackföreningsrörelsen i östblocket, Solidaritet, som bildades år 1980 i Polen och som influerade demokratiska strävanden i andra europeiska stater. Den politiska kampen fortsatte under stora delar av 1980-talet. 1988 kom den slutliga vågen av strejker och protester. Den polska regimens hårdhänta politik mjukades upp och såväl politiska som ekonomiska reformer kom igång. Marknadsekonomi och passfrihet introducerades i Polen redan 1988. Järnridån gällde inte längre för polackerna. Våren 1989 genomfördes det första fria valet i östblocket – i Polen. Solidaritets seger blev enorm, och landet fick östblockets första ickekommunistiska regering! Dessa händelser ledde till kommunismens fall i hela östblocket och resulterade senare i EU:s östutvidgning. I år firas även 5-års jubileum av Polens medlemskap i EU och den största EU-utvidgningen någonsin.
kl. 20.30 Imperiets fall av Andrzej Titkow
En polsk film som presenterar kommunismens och Sovjetunionens fall från ett utländskt perspektiv. En rad huvudsakligen ickepolska politiker berättar om hur den europeiska revolutionen, som initierades av Polen 1988-1989, ledde till hela det röda imperiets fall, bland andra Pierre Schori (Sverige), James Baker (USA), sir Geoffrey Howe (Storbritannien), Vitautas Landsbergis (Litauens stadshuvud), Stanislaw Szuszkiewicz (Vitryssland), Leonid Kravczuk (Ukrainas president), Sergej Kovaljov (Ryssland), Wolodja Bukowski, Jan Czarnogursky (Slovakien), Jiri Diensbier, (Tjeckoslovakien). Även den polska revolutionens ledare Lech Walesa och filmregissören Andrzej Wajda uttalar sig. Det är en internationell skildring av händelserna som förändrade världen och formade nutida Europa.
Fri entré.