Polsk-ryska kriget i Malmö

Magdalena Czerwińska

Magdalena Czerwińska

Filmklubben Polonäs presenterar den efterlängtade succéfilmen

Polsk-ryska kriget
(Wojna polsko-ruska, Snow White and Russian Red)
Polen 2009, med engelsk text, 130 min, bredbild
regi: Xawery Zulawski
skådespelare: Borys Szyc, Roma Gasiorowska, Maria Strzelecka, Sonia Bohosiewicz, Michal Czernecki, Magdalena Czerwinska, Dorota Maslowska

Vinnaren av tre ÖRNAR 2010!
Prisbelönad på filmfestivalen i Gdynia med 5 priser och på andra festivaler, bl. i. Krakow, Wroclaw, Lodz, Tarnow, Lagow. Fick även Silverlejonen.

POLSK PULP FICTION!
Spänning och kärlek gör dig beroende!

Xavery Zulawskis ”Polsk-ryska kriget” (”Wojna polska-ruska” eller ”Snow White and Russian Red”) är baserad på den unga författaren Dorota Maslowskas debutroman med samma namn, en skandalsuccé som slog Polen med häpnad. Hon har nyss blivit populär i Sverige och hennes ”Metallflickan” är nu aktuell på teater Galeasen i Stockholm (läs om det >>).

Det är en film full av adrenalin, som också kallas en polsk Pulp Fiction. Denna kompromisslösa historia om unga människor som hungrar efter stora känslor och upplevelser blev mycket väl mottagen av både publik och kritik. Filmen innehåller intressanta konstnärliga lösningar. Här finns utstuderade specialeffekter och stuntmän, hård musik och spännande klippning.

Trailer >>

söndag, 21 mars, kl.16.00
biograf PANORA – Sankt Gertrudsgatan 4, Malmö
www.panora.nu
Endast en föreställning. Missa inte!

Biljetter 60 kr i förköp (70 kr i bio): Polonus (Smedjegatan 6), Pol-West (Södra Förstadsgatan 115), Kulturcentralen (Södra Förstadsgatan 18, Malmö) samt på internet >> .
Den unge värstingen Silny (Den starke)) och hans flickvän Magda har det inte bra tillsammans, deras förhållande är en ständig kamp. Filmen visar några dagar ur Silnys vansinniga liv, och särskilt mötet med några ovanliga kvinnor: Angela, en känslig oskuld full av vilda drömmar, Nata, en gammal bekant vars specialitet är att sniffa pulversoppa, Aleksandra som skenbart är blyg och timid men i själva verket en hänsynslös förförerska, och så Dorota – en tonåring i vars huvud hela filmen utspelas.
”Xavery Zulawski har åstadkommit en polsk Pulp Fiction. Verkligheten är som en tecknad serie, gränsen mellan verklighet och fiktion är utsuddad. När huvudpersonen Silny i en av slutscenerna lutar sig ut från balkongen på ett stort vitt hus och runt omkring sig ser ett område fullt med identiskt lika vita hus är åskådaren inte säker på om det är en datoranimation eller verklighet. Men det där bostadsområdet finns verkligen” (Tadeusz Sobolewski i Gazeta Wyborcza).
”Snow White and Russian Red är en film man gärna ser. Den är full av våld, men det visas ungefär på samma sätt som Oliver Stone i Natural Born Killers. De brutalaste scenerna är så skruvade, skildrade med så extrem överdrift, att man inte uppfattar dem som realistiska. Det är en effektiv tecknad serie, en ohämmad rockvideo. Inget händer på riktigt, så i stället för att chockas över grymheten kan man tryggt skratta åt den,” (Jacek Wakar, Dziennik).
”Hälften allvar, hälften skämt – så har Xawery Zulawski gjort sin filmversion av Dorota Maslowskas bok. Boken ansågs omöjlig att filmatisera. Framgången bekräftar regissörens talang, han som debuterade för tre år sedan med den utmärkta Chaos.”

Premiären arrangeras med stöd av Malmö Kulturnämnd, Telewizja Polska, Multifilm och Pol-West.

VÄLKOMNA

Mariusz Byra
Polska filmklubben Polonäs