Polska inför rätta för islamism

Karolina R. är den första polska kvinna som ställts inför rätta för att ha hjälpt terroristerna från Islamiska staten (IS). Hon är konvertit och bosatt i Bonn i Tyskland.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Hennes familj kommer från en liten stad i Pommern, de är katoliker och har dubbelt medborgarskap (tyskt och polskt).

Det var för tre år sedan Karolina började gå i burka. Hon konverterade till islam och blev salafist (den mest radikala islamistiska formen).

Den 31 mars förra året trängde beväpnad polis in hennes föräldrahem och anhöll den 25-åriga Karolina. Hon fick ta med sig sin tvåårige son. Hon anklagas för att ha hjälpt terroristerna från IS samt för att ha förberett terrorattacker.

Vad man vet är att Karolina i tre omgångar skickat över 11 000 euro och tre videokameror till sin man, den välkände salafisten Farid S., en av de hundratals tyska islamister som kämpar i Syrien.

2013 åkte hela familjen till Syrien. Karolina återvände med sonen till Tyskland och började samla in pengar och utrustning till maken. Hennes bror har också konverterat till islam och kämpar numera i det heliga kriget.

Med kamerorna har Farid S. gjort propagandafilmer som lagts ut på nätet. På en av dem poserar han vid en höga döda kroppar efter massakern i provinsen Homs, då islamisterna mördade 270 människor som inte följde fastan under ramadan.

Som ni ser har vi slaktat dessa djur, säger han i filmen och sparkar på kropparna.

Karolinas historia förvånar inte de tyska experterna på islam.

Många före detta katoliker finns bland salafisterna. Radikal islamism är som en sekt som förför unga människor och ger dem ett mål i livet. Sedan utnyttjar terroristerna dem som kanonmat, säger polismannen Dirk Sauerborn. Och kvinnor tror att de ska hitta den ädle riddaren som kämpar för en bättre värld bland salafisterna. Sedan slutar de som deras slavinnor

Sauerborn anser att man hade kunnat hjälpa Karolina.

Ibland räcker det att öppet tala om problemen. Men det var ingen som brydde sig, säger han. Hennes mor förnekar fortfarande att dottern är terrorist. Familjen borde ha reagerat. Skolan borde ha reagerat när Karolina blev en konservativ muslim. När hon tog på sig burkan skickade hon en signal till omvärlden. Hade någon pratat med henne, lyssnat på henne så kanske …

På onsdagen ställdes Karolina R. inför domstol i Düsseldorf. Domen, som kan bli tio års fängelse, avkunnas först i vår. Hon är den första polska medborgare som ställs inför rätta för medhjälp till terrorattacker.