Polska LOT – ett av världens äldsta flygbolag

Det polska flygbolaget LOT firar i år 90-årsjubileum och är ett av världens äldsta. Bolaget är det snabbast växande i Europa och anses vara det bästa i Central- och Östeuropa, skriver Henrik Oxelcrantz. 

Idag flyger LOTs piloter det ekonomiska och ergonomiska Dreamliner…
Foto: LOT

År 1928 beslutade det polska kommunikationsdepartementet att flygtrafiken skulle samordnas och den 29 december 1928 startade det statliga Linie Lotnicze LOT, som därmed är ett av världens äldsta flygbolag. Basen var flygplatsen i Mokotów och dess första chef var piloten Tomasz Turbiak. 1929 hälsade man de första passagerarna ombord, och LOT firar alltså 90-årsjubileum i år.

LOTs presschef, Michał Czernicki. I bakgrunden bolagets logga, en trana i en cirkel.
Foto: LOT.

Tranan i cirkeln

Den första flottan bestod av tjugoett passagerarplan som trafikerade sex inrikeslinjer och fyra till utlandet – Bukarest, Atén, Beirut och Helsingfors. Ordet Polskie lades till efter en tävling om bolagets logga. Vinnaren blev konstnären Tadeusz Gronowski från Warszawa med sitt bidrag – en stiliserad trana i en cirkel. 

1930 anslöt sig LOT till IATA, den internationella organisationen för flygtransport.

På 1930-talet införskaffades plan av typen Douglas DC-2 och Lockhead L-14, som var den tidens mest moderna flygplan. 

1937 startade linjen Helsingfors via Warszawa och Aten till Tel Aviv, vilket då var den längsta flyglinjen i Europa, 4300 kilometer.

LOT hade en egen slogan ”Polskhetens gränser markeras av hur långt polska flygplan når”. 1939 öppnades en linje från Warszawa via Gdynia till Köpenhamn. Man flög även till Belgrad och Rom. I augusti 1939 hade LOT 25 piloter och man trafikerade 15 länder.

… och för 90 år sedan var nederländska Fokker en favorit i LOTs flygplansflotta.
Foto: wikipedia.

Under andra världskriget låg verksamheten nere, men den 1 april 1945 öppnades en inrikeslinje och kort efteråt också den första utrikeslinjen som gick till Berlin. I ett dekret från Ministerrådet förklarades att bolaget skulle vara statligt och den 30 september 1949 invigdes Polskie Linie Lotnicze ”LOT” av kommunikationsministern.

På grund av rådande politiska läge så tvingades man efter kriget att köpa ryska plan. De första var Iljuszyn ll-12B och 1966 går man över till Antonow AN-24. År 1968 börjar man köpa Tupolew TU-134. De 14 sista ryska planen av typ Tupolew TU-154 köptes in 1985.

Ryska plan byttes ut

Efter 1989 byttes alla ryska flygplan ut mot amerikanska, först Boeing 767-200 ER och senare fransk-italienska ATR 72-200. I november 1992 blev LOT ett aktiebolag och i november anslöts man till gruppen Star Alliance där även bl. a. SAS ingår. 

Till LOT tillhörde även lågbudgetbolaget Centralwings som 2005 öppnade en linje Warszawa–London. Åtta månader senare hade man nått upp till 500 000 passagerare. På grund av dålig räntabilitet likviderades Centralwings emellertid 2009. Merparten av flygplanen tillhörde dock LOT. 

År 2010 beslöt styrelsen för LOT att den gamla loggan skulle bytas ut, men planerna skrinlades efter högljudda protester bl. a. från fackförbundet Solidarność. Den 23 november 2011 presenterade LOT det första flygplanet för LOT:s chartertrafik.

I slutet av 2012 började en nedgång för LOT och statskassan gick in med 400 miljoner złoty. Staten ägde nu 51 % av bolaget och ställde upp med ytterligare 380 miljoner złoty som Europeiska kommissionen godkände. Men ekonomin vände uppåt och man behövde inte ta ut allt.

År 2016 inleddes sjutton nya linjer bl. a. till Tokyo. Följande år kom en linje från Warszawa till Los Angeles samt en från Kraków till Chicago. Även från Rzeszów gick flyglinjer, till New York och Tel Aviv.

Från 1950-talet och framåt har LOT drabbats av ett tiotal tillbud, varav några med dödlig utgång. Den flygolycka som polackerna kanske minns mest inträffade vid Warszawas flygplats Okęcie vid en flygning från New York den 14 mars 1980. Samtliga ombord omkom, däribland den omåttligt populära sångerskan Anna Jantar från Poznań.

I år fyller LOT alltså 90 år. Flygplansflottan har kontinuerligt utökats, och med årets tretton plan kommer man totalt upp i nittio flygplan. Man har redan de ekonomiska och ekologiska Boeing 787 Dreamliner och man väljer nu mellan Boeing 787-9 och 787-10 samt Airbus A350 900 eller 1000. För medel- och kortdistanser väljer man mellan Airbus A220 och Embraer i E2-serien. 

Växer snabbast i Europa

LOT är det snabbast växande flygbolaget i Europa och enligt resemagasinet Global Traveler det bästa flygbolaget i Central- och Östeuropa. År 2018 transporterades 8,8 miljoner passagerare till över 110 destinationer, vilket är dubbelt så många passagerare jämfört med tre år tidigare.

Den skandinaviska marknaden är viktig för LOT, säger Michał Czernicki, som är presstalesman på LOT i Warszawa. Det finns fyra linjer till Sverige; från Warszawa till Stockholm (21 ggr/vecka) och till Göteborg (6 ggr/vecka), samt från Tallinn (14 ggr/vecka) till Stockholm. Därutöver samarbetar LOT med det estniska flygbolaget Nordica och flyger från Arvidsjaur och Gällivare (11 ggr/vecka). 

Vi bevakar den svenska marknaden noga och vill gärna utveckla den, säger Czernicki. Passagerarantalet ökar varje år till och från Sverige till våra destinationer. 

Henrik Oxelcrantz