Polska Orbis finns i hela Centraleuropa

Orbis huvudkontor i Warszawa.
Foro: Orbis

Alla som någon gång har besökt Polen har säkert kommit i kontakt med Orbis (som betyder världen på latin), antingen för att övernatta på ett av deras hotell eller för att äta på någon av deras utmärkta restauranger. Orbis har överlevt övergången från planstyrd- till marknadsekonomi.

Den polska resebyrån Orbis grundades 1920 i Lwów och är alltså nästan årsbarn med den pånyttfödda nationen Polen. Grundare var bankirerna Ernest Adam, Maksymiliam Liptay och Józef Radoszewski samt parlamentsledamöterna Władysław Kesłowicz, Aleksander Skarbek och juristen Ozjasz Wasser. De ville starta en resebyrå enligt internationell standard och den skulle vara ett fönster mot världen i det fria Polen.

Orbis resebyrå i Paris 1934.
Foto: Orbis.

Fram till 1925 öppnades 28 resebyråer och 1928 blev Orbis en rikstäckande resebyrå. 1933 köptes samtliga aktier av den statliga banken PKO. Då flyttades huvudkontoret till Warszawa och då skapades Orbis logotype. Verksamheten växte snabbt och 1939 fanns 136 Orbis-byråer i Polen och 19 utomlands. Verksamheten avbröts när andra världskriget bröt ut och vid krigsslutet var det flesta av företagets resebyråer och hotell förstörda. Kvar fanns resebyråerna i Bryssel, New York, Tel Aviv och London.

Den 13 december 1944 återuppstod resebyrån i Lublin, aktierna köptes från förkrigsbolaget. Den 5 september 1946 fastslog ministerrådet stadgarna för den statliga resebyrån Orbis. Till en början ägnade man sig åt transporter av lantbrukare och arbetare till och från arbetsplatser samt reguljär busstrafik mellan städerna. År 1951 anslöts nio hotell – nu ville man ta emot även utländska gäster. Därmed fick Orbis i praktiken monopol på att driva hotell med hög standard i Polen.

Efter det politiska tövädret i oktober 1956 kunde Orbis åter anordna utlandsresor, huvudsakligen inom östblocket men man gjorde också utflykter till Västeuropa. Populära var kryssningarna med fartyget Stefan Batory, som också trafikerade Nordamerika. År 1979 kunde Orbis räkna hem 1,5 miljoner hotellövernattningar samt 12,2 miljoner sålda resor och utflykter på sina resebyråer i Polen.

Under 60- och 70-talet byggdes 34 nya hotell, varav en del var lyxhotell. Mest kända var Victoria och Forum i Warszawa. Transportflottan utökades till 555 bussar och 373 bilar. År 1980 ägde Orbis 60 % av alla hotellrum i Polen.

Orbis Mercure i Poznań.
Foto: Orbis.

Orbis, som var ett mer fristående statligt företag, gjordes 1991 om till ett ensambolag som sorterade under statskassan (Skarb państwa). I juli 1993 delades det upp i Orbis travel och Orbis transport, där också aktiebolaget Orbis SA ägde mest andelar. Sedan den 15 november 1997 är Orbis aktier noterade på börsen i Warszawa. Under 1999 föll Statskassans innehav till under 50 %. Nästa etapp i privatiseringen var 2000, då Orbis blev partner med en av världens största turistföretag Accor.

Orbis äger nu cirka 21 000 rum i 129 hotell i Central- och Östeuropa och är därmed en av de största aktörerna i regionen. I kedjan finns hotell med namnet Orbis men också Sofitel, Pullman, Novotel, Mercure och Ibis.

Henrik Oxelcrantz

Källa: Wikipedia och Orbis i Warszawa