Polska sessions i Malmö

Två akter från den heta polska musikscenen kommer till Malmö för en helkväll på Grand.StaraRzeka

– Just nu får polsk film och litteratur välförtjänt uppmärksamhet i Sverige, och vi vill visa att det händer väldigt mycket just nu inom musikscenen också. Det säger Gabriel Stille, en av projektledarna för Polska sessioner i Malmö, som är Polska institutets satsning på evenemang i staden.

Stara Rzeka spelar drömsk musik, som vävs samman av gitarrer, effekter, samplingar, blåsinstrument och den egna rösten. Låtarna anspelar på slavisk mytologi och romantikens poeter. Bakom titeln döljer sig Kuba Ziołek, medlem i band som Innercity Ensemble, Alameda Trio, Hokei och T’ien Lai. Namnet Stara Rzeka (”Gamla floden”) kommer från en liten by i skogsområdet Bory Tucholskie, där Ziołek tillbringar en stor del av sin tid. Kuba Ziołek har spelat på festivaler i bl a London, Reykjavik och Barcelona, och kommer till Malmö med ett hyllat album och en nysläppt singel i bagaget.
DJ Old Spice kommer till Malmö med noga utvald sjuttio- och åttiotalsdisko sammansmält med dansant funk och rock. Han är en i kretsen kring labeln The Very Polish Cut Outs, som gjort sin återupptäckta och omtolkade musik populär på klubbarna i Warszawa och spridit soundet vidare till Berlin och London. Old Spice står bakom re-edits av låtar av polska ikoner som Maanam och Krystyna Prońko, och har en gedigen karriär med egna radioshower och klubbarrangemang. Han är en hängiven samlare av trummaskiner och analoga syntar, och gör gärna utflykter ut i det underjordiskt elektroniska.

Polskklingande barmusik i restaurangdelen, vald av Julia Zając & Gabriel Stille. För ljus och visuals står Anders Smolka.
5 december, 22.00-03.00. Inträde: 80 kr (gratis före 23.00). Monbijougatan 17 (in på gården)
. (Polska institutet nov 14)