Premiärministerns nya medarbetare

Małgorzata Kidawa-Błońska. Foto: PO.

Małgorzata Kidawa-Błońska.
Foto: PO.

Małgorzata Kidawa-Błońska blir min och regeringens talesperson. Det sade premiärminister Ewa Kopacz på tisdagens presskonferens.

Kidawa-Błońska är ingalunda ny på posten: hon har i flera år varit presstalesperson för förre premiärministern Donald Tusk.

Ny statssekreterare i premiärministerns kansli blir Michał Kamiński. Han ska övervaka regeringens informationscentrum, vilket i praktiken innebär att han får ansvaret för premiärministerns image och regeringens informationspolitik. Kamiński, som tidigare var oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) PR-specialist, är formellt inte medlem i PO (Medborgarplattformen). Han har länge hävdat att han inte skulle ingå i regeringen. Nu verkar det som att han ska hjälpa Kopacz att vinna höstens parlamentsval.

Det intressanta här är att hans företrädare Iwona Sulik faktiskt förlorade jobbet som regeringens talesperson just för att hon hjälpte politiker från andra partier med PR. Men Kaminski är en gammal PR-räv som länge varit framgångsrik. Dessutom har han blivit utkastad ur PiS. Därmed kan han visa sig vara nyttig inför de kommande valen, och hans bitterhet gentemot PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski kan bara sporra hans ansträngningar att få PO att vinna.

Den förre finansministern Jacek Rostowski blir chef för premiärministerns samtliga rådgivare och blir därmed åter en av premiärministerns närmaste medarbetare.

Den föga kände parlamentarikern Marcin Kierwiński blir chef för premiärministerns politiska råd.

Nya medarbetare och en ny politisk öppning.

Dorota Tubielewicz Mattsson