Radio Maryja, en affärsinriktad religiös kanal, fyller 25 

Prästen och affärsmannen Tadeusz Rydzyk. Foto: wikipedia

Prästen och affärsmannen Tadeusz Rydzyk. Foto: wikipedia

För en dag blev Toruń Polens andliga huvudstad. Och fader Tadeusz Rydzyk blev Polens andliga ledare och den polska katolska kyrkans ledare. Åtminstone framställdes det så för dem som följde firandet av Radio Maryjas 25-års jubileum.

Med president Andrzej Duda i spetsen samlades landets ledande politiker i Toruń för att fira Radio Maryja, den radiostation som för in religionen i den polska samhällsdebatten och politiken i den religiösa debatten.

Det var något osmakligt i politikernas och kyrkomännens lismande inställsamhet inför fader Rydzyk, som inte bara är en kyrkans man – han är kanske framför allt en affärsman av stora mått. Presidenten tackade radiostationens trogna lyssnare, de äldre damer på landsbygden som kallas mohairbaskrarna, för deras mod när 200 000 av dem deltog i en demonstration som kallades ”Vakna upp, Polen!”.

De hånade mohairbaskrarna visade sig vara lika effektiva som specialstyrkornas grå baskrar, sade Duda.

PiS-parlamentarikern Krystyna Pawłowicz skriver på sin FB-sida: Idag är det 25 år sedan Radio Maryja grundades. De patriotiska styrkorna i Polen skulle aldrig ha vunnit om det inte var för denna polska, modiga, katolska Radio Maryja.

Ärkebiskop Marek Jędraszewski hyllade i sin predikan Radio Maryja som den som förmedlar Johannes Paulus II den Stores läror. Den har också blivit en röst för alla polacker som skulle uteslutas och tystas ner av det liberala samhälle som växte fram efter år 1989.

Ekonomiska märkligheter kring Radio Maryja (bland annat den än idag ouppklarade insamlingen av pengar som skulle rädda varvet i Gdańsk från nedläggning, pengar som hamnade på Rydzyks konton; den strida ström av bidrag och pengar till Rydzyks verksamhet som kommer från statskassan m.m.) visar att staten har alltför länge tolererat och fortfarande blundar för oegentligheterna.

Påståendet att Radio Maryja skulle ha följt påven Johannes Paulus II:s läror är minst sagt felaktigt. Den polskfödde påven menade att nationalismen går stick i stäv mot den polska mentaliteten och traditionen. Nationalister som skriker ”Gud, heder och fosterland” och som bränner judedockor har blivit de styrandes och kyrkans gullgossar. Det som Radio Maryja och regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) förespråkar och gör står i motsats till påvens läror.

Det som igår hände i Toruń hade en religiös och en politisk karaktär. Vill man se det som fader Rydzyks stora seger så innebär det även den traditionella katolska kyrkans nederlag. För att bekämpa sina politiska fiender, att smuggla in antisemitiska budskap och att fördöma inbillade fiender har ingenting att göra med den katolska lärans budskap.

Affärsmannen Rydzyk har grundat ett religiöst imperium som legitimeras (och skyddas) av regeringen, militären och kyrkan. Staten bidrar med ofantliga bidrag och på alla sätt stödjer Rydzyks flertaliga projekt (han har ju förvisso hjälpt regeringspartiet till makten). Att försvarsminister Antoni Macierewicz placerats på de inbjudnas första rad, och närvaron av militära trupper vid jubileet ska signalera att makten och dess militära styrkor står bakom Radio Maryja och dess chef, Tadeusz Rydzyk. Ärkebiskoparnas och biskoparnas närvaro ska i sin tur legitimera och styrka renlärigheten i radiostationens budskap.

Vad har allt detta med den katolska läran om måttlighet, ödmjukhet och sanningssägande och kärlek till sin nästa att göra?

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs också Driftig präst får miljoner av regeringen >>