Regeringspartiet stämmer Polens största tidning

Regeringspartiet PiS (Lag och Rättvisa) stämmer tidningen Gazeta Wyborcza och en av dess reportrar, Wojciech Czuchnowski, för en kritisk artikel.

Czuchnowski påpekade i en kommentar att president Andrzej Duda bröt mot reglerna när han benådade den fängelsedömde Mariusz Kamiński, vice ordförande i PiS och före detta chef för CBA (Antikorruptionsbyrån). Efter många års utredningar utredning dömdes Kamiński förra våren till tre års fängelse för maktmissbruk. Han fick också tio års förbud att inneha offentliga ämbeten.

PiS har aldrig accepterat domen och har utövat påtryckningar på rättsväsendet, skrev Czuchnowski. Bara att utse den dömde Kamiński till minister var en örfil mot polackerna och brist på respekt för rättsväsendet. Presidenten gick längre än så – med en anarkistisk gest negligerade han domstolen och benådade Kamiński. Beslutet fattades i smyg, utan samråd med åklagarmyndigheten. Så fungerar inte en demokratisk stat. Så fungerar maffian, skrev Czuchnowski.

Det upprörda regeringspartiet kräver nu en offentlig ursäkt både från Wojciech Czuchnowski och mediehuset Agora, som ger ut Gazeta Wyborcza. Ursäkten ska publiceras på tidningens första sida och på dess internetsida; ett traditionellt brev ska även skickas till PiS-högkvarteret.

Såväl Czuchnowski som tidningen anklagas för ärekränkning. PiS anser att Gazeta Wyborcza gett en felaktig bild av partiet och därmed påverkat väljarförtroendet negativt. I artikeln antyds, menar partiet, att PiS är en organiserad brottslig grupp som har regeringsmakten i Polen. PiS förklarar också vad maffia är – definitionen kommer från Wikipedia.

Polska politiker stämmer ofta medier och enskilda journalister. Men det är nog första gången som ett regeringsparti gör det.

Enligt Europadomstolen för mänskliga rättigheter är det journalisters uppgift att kritiskt granska makthavarna, och politiker bör som offentliga personer tåla mycket.

Hur det ska gå i det här fallet är oklart, även om till och med polska domstolar oftast dömer till mediernas fördel i fall som det här. PiS måste vara medvetet om detta och agerar av strategiska skäl – det är en klar varningssignal till privata medier i Polen. Efter att ha tagit över de offentliga medierna är det nu dags att ta itu med de privata aktörerna på mediamarknaden.

Dorota Tubielewicz Mattsson