Sikorski lämnar politiken

Radoslaw Sikorski avgår. Foto: Wikipedia.

Radoslaw Sikorski lämnar politiken.
Foto: Wikipedia.

Förre utrikesministern och talmannen Radosław Sikorski lämnar nu den polska politiken. I framtiden ska han föreläsa på det prestigefyllda Harvarduniversitetet i USA.

Sikorski, som är statsvetare och journalist i botten, reste sommaren 1981 till Storbritannien för att lära sig engelska. När undanundantagstillstånd infördes i december fick han politisk asyl i landet. Han studerade sedan vid Oxford och avlade examen i statsvetenskap, filosofi och ekonomi.

I slutet på 1980-talet arbetade han som korrespondent för flera brittiska tidningar och har fått pris för bästa foto i samband med kriget i Afghanistan. Senare medarbetade han i flera stora polska tidningar och medverkade som internationell expert i polsk tv. Som försvarsexpert arbetade han i Jan Olszewskis regering för att Polen skulle gå med i Nato.

Sikorski var biträdande utrikesminister i Jerzy Buzeks regering 1998–2001. 2005 valdes han in i parlamentets första kammare senaten som partilös men utsågs till försvarsminister i den PiS-regering som först leddes av Kazimierz Marcinkiewicz och senare av Jarosław Kaczyński. Han lämnade regeringen i februari 2007 efter en konflikt med Antoni Macierewicz som då var chef för det militära kontraspionaget och snart försvarsminister i Beata Szydłos regering som tillträder om ett par dagar.

I valet 2007 ställde han upp för partiet Medborgarplattformen (PO) och kom in med god marginal. Partiet bildade regering och Sikorski blev tämligen omgående vice talman och därefter utrikesminister i Donald Tusks regering. I EU kom han att spela en betydande roll och nämndes som kandidat till posten som EUs talesperson i utrikesfrågor. Hans namn förekom också i diskussionerna om vem som skulle efterträda Anders Fogh Rasmussen som generalsekreterare i Nato.

Det som stäckte hans lysande karriär blev det s.k Waitergate – den stora avlyssningsskandal som avslöjades förra sommaren. Liksom ett flertal andra toppar från regeringspartiet fick han i hemlighet sina middagssamtal med kollegor på krogen avlyssnade. Samtalen skrevs ut och publicerades i medierna och flera av de avlyssnade politikerna fick finna sig i att lämna sina positioner för att inte kompromettera Medborgarplattformen i sommarens och höstens valrörelser.

Men det hjälpte inte – opinionen hade svängt och oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) kammade hem valsegern.

Sikorski, som bor och har sin familj i Bydgoszcz, ska nu arbeta för Harvard Center for European Studies och stimulera nytänkande och forskning om Europa, skriver centret i ett pressmeddelande.

Sikorski själv låter meddela att han ser fram emot att dela med sig av sin erfarenhet av polsk och europeisk politik till amerikanska lärare och studenter. (Polskie Radio, wikipedia och wB 7 nov 15)