Sikorski slutar som talman

Parlamentets nya talmam,  Radoslaw Sikorski. Foto: Wikipedia.

Radoslaw Sikorski avgår.
Foto: Wikipedia.

Radosław Sikorski har nu lämnat talmansposten i parlamentet. Det meddelade vice talmannen Wanda Nowicka på tisdagen. Tills en ny talman är utsedd tar den äldste vice talmannen Jerzy Wenderlich över.

Sikorski lämnade in sin avskedsansökan sedan dokument från utredningen av den s.k avlyssningsskandalen, där han var en av huvudpersonerna, hade publicerats på Facebook. Tre ministrar, flera biträdande ministrar och premiärministerns viktigaste rådgivare fick också lämna sina åtaganden. Sikorski fattade sitt beslut efter ett samtal med premiärminister Ewa Kopacz.

Detta gör jag av hänsyn till PO (Medborgarplattformen), det enda parti som förmår behålla den ställning som Polen på senare år fått på den internationella scenen, sade Sikorski. Partiets bästa är viktigare än mina personliga ambitioner.

Kopacz var emellertid mycket bitsk mot Sikorski i ett uttalande för TVN 24. Hon tog avstånd från hans antydningar om att han blir nummer ett på valsedeln hemma i Bydgoszcz.

Det är nog önsketänkande, sade hon.

Bara för något år sedan ansågs Sikorski vara en av Polens främsta politiker med goda chanser att bli Natochef eller EUs utrikesminister. Han var en av arkitekterna bakom de första försöken att lösa konflikten i Ukraina (överenskommelsen mellan president Janukovitj och oppositionen). Tillsammans med Sveriges Carl Bildt var han initiativtagare till EUs Östliga partnerskap. Energisamarbetet var ytterligare ett av hans engagemang. Under sju år var han utrikesminister i Donald Tusks regering och ansågs vara en av de bästa utrikesministrarna inom EU. Han lämnade regeringen i september 2014 när Ewa Kopacz tog över premiärministerposten efter Tusk. Då valdes han till parlamentets talman.

Sikorski hamnar därmed i den politiska kylan. Han är en politisk ensamvarg och föga omtyckt i partiet. Vid flera tillfällen har han uttalat sig synnerligen obetänksamt, men man kan inte ta ifrån honom hans stora förmåga att skapa politiska visioner och föra en rationell och klok utrikespolitik.

Nu lämnar han tillfälligt rikspolitiken. Tillfälligt – få tror att han på allvar skulle avstå från sin politiska karriär. Han kommer nog igen i en eller annan form.

Det är fortfarande oklart vem som kommer att ersätta honom som talman. Enda kandidaten är POs Małgorzata Kidawa-Błońska, som varit presstalesperson för regeringen Kopacz. Beslutet väntas under onsdagen.

Dorota Tubielewicz Mattsson