Skolimowski blir hedersdoktor i Łódź

Jerzy Skolimowski blev hedersdoktor vid Konsthögskolan i Łódż. BIld: wikipedia.

Jerzy Skolimowski blev hedersdoktor vid Konsthögskolan i Łódź.
Bild: wikipedia.

Regissören, manusförfattaren och bildkonstnären Jerzy Skolimowski har hedrats med hedersdoktorat vid Konsthögskolan i Łódź.

Enligt Institutionen för grafik och bildkonst, som föreslog Skolimowski till ett hedersdoktorat, är han inte bara framstående som filmare utan också som målare.

Skolimowski härstammar från Łódź och har gått på stadens berömda filmhögskola, påminde professor Andrzej Marian Bartczak i sitt tal vid ceremonin. Men idag hälsar vi honom framför allt som målare, som upphovsman till mångfacetterade målningar som kommit ur ett inre behov; emotionella, osedvanligt expressiva och sanna målningar. Vi hälsar i honom en konstnär som sedan unga år prövat sina konstnärliga gränser. Vi uppskattar hans varierande framgångar i olika kulturgrenar, och framför allt det självbiografiska draget i hans verk, som vittnar om konstnärens oberoende i kampen för sin identitet, sa Bartczak.

Skolimowski, som hade med sig sin hund Bufon vid ceremonin, talade om slumpens roll i skapandeprocessen. Han hänvisade till en lång rad konstnärer, med Leonardo da Vinci i spetsen, som utnyttjat slumpmässiga handlingar som inspiration vid skapandet av mästerverk.

Låt oss under skapandeprocessen ta emot slumpen med öppna armar, men beslutet att avsluta skapandet får inte lämnas åt slumpen, sammanfattade han.

Skolimowski hade sin första utställning år 1996 i Turin i Italien. Sedan dess har han ställt ut sina målningar i flera länder i Europa, Nordamerika och Kanada. Han har även belönats för sin bildkonst, bland annat fick han första priset under Världsutställningen av modern konst i Los Angeles år 1998.

Dorota Tubielewicz Mattsson