Stort ansvar för en liten man

TryznaIdzTomek Tryzna
Gå, älska!
Översättning: Lennart Ilke
Albert Bonniers förlag

Tomek Tryznas bok Gå, älska! inleds med ett citat av den engelske författaren William Blake: Go, love with help of anything on earth — Gå, älska med hjälp av vad som helst på jorden.

Och så är det — den 11-årige Romek kastar sig huvudstupa ut i livet för att gottgöra det som är hans stora skuld: att familjen lever i fattigdom och misär efter ett inbrott där pengar och värdeföremål stals ur hemmet när Romek var sex år och ensam hemma.

Fantasin blir vägen ut

Det är en dråplig och älskvärd berättelse om ett barn som försöker hjälpa till med att få familjen på fötter igen. En polsk pojke är naturligtvis inte främmande för att ta religionen till hjälp men han stöts bort av prästernas brist på intresse för hans synder. Fantasin är Romeks väg ut ur familjens ekonomiska förnedring, en förnedring som är så mycket större eftersom familjen tidigare tillhört den välbeställda borgerligheten.

Mamma är lite skör

Fantasin hjälper honom att stå ut. Fattigdomen är påtaglig, när pengarna tryter får barnen gå till skolan utan mat. Pappa dricker för att livet ska bli lite ljusare och gladare, för att kunna glömma bristen på mat och pengar; mamma sliter men är lite skör — det är Romeks ansvar att se till att hon inte gör sig illa.

Så Romek drömmer om rikedom och hjältedåd, om hämnd och upprättelse.
Rikedomen kan lika väl komma från det lyckosamma skrädderi som föräldrarna än en gång ska starta som från hans egen succé på scenen när han en gång blir stor skådespelare. På något sätt är alla deras försök dömda att misslyckas. Romek berättar hur mamma tar honom med sig till Warszawa: hon ska försöka utnyttja sin skicklighet som sömmerska för att tjäna pengar och så småningom öppna ett eget modehus.

Ett anständigt liv

De råkar naturligtvis illa ut, deras hopsparade pengar tar slut, de får hjälp av människor —men de blir också lurade på stora summor.

Det är inte alltid lätt att avgöra vad som tilldrar sig i pojkens fantasi och vad som sker i verkligheten. Men det är uppenbart att den oskuldsfulla familjens försök att lyfta sig själv i håret inte kröns med någon större framgång.

Om man vill kan man dra paralleller med det polska folkets egna ansträngningar att få leva ett anständigt liv — med hjälp av enorm arbetsamhet och finurlighet parade med livsglädje, charm och en okuvlig längtan att lyckas.

Gunilla Lindberg

Fakta:

Tomek Tryzna

Tomek Tryzna

Tomek Tryzna växte upp i en fattig familj under femtiotalet, och reste med sin mamma till Warszawa för att tjäna pengar — helst som skådespelare.
Men det blev film i stället — i 16-årsåldern började han göra film och han fick pris vid flera amatörfilmfestivaler. Han skrev också manus, i första hand för TV.
Fröken Ingen, blev hans första bok (på svenska 1999 på Albert Bonniers förlag). Försäljningen, som gick dåligt trots utomordentliga recensioner, fick en skjuts när Andrzej Wajda ville göra film av den. Likaså när Czeslaw Milosz skrev en uppskattande essä om den. Idag är boken översatt till fjorton språk.