
Malina Stahre-Godycka har utsikt mot Öresundsbron genom sitt ena fönster och mot Turning Torso från balkongen. – Jag tycker om det som växer, säger hon och väljer Torson som bakgrund för en bild.
Malina Stahre-Godycka heter en författare i Malmö som gett ut en uppmärksammad historisk faktaroman i Polen.
Boken, Ingen föds till vem som helst (Nigdy nie rodzi się byle kto …) kom år 2000. Den recenserades i tidningar, radio och TV, den medförde intervjuer och författaraftnar överallt i Polen. Fortfarande efter fyra år kommer läsarbrev – inte bara från Polen utan också från Holland, Frankrike och USA.
En uppföljning är på gång – ett polskt förlag vill ge ut den utan att ens ha sett den. Inte dåligt för en debutant!
Vem är då Malina Stahre-Godycka och vad är det för en bok hon har skrivit?
När hon kom till Sverige för 30 år sedan hette hon Malina Cwirko Godycka. Jurist och civilekonom, en frilansande journalist som lyckades få Berlingske Tidende i Köpenhamn att ställa upp med pengar till polsk press under Solidaritetstiden.
– Det är ett privilegium att få flytta, att lämna något för att få komma till något nytt, säger Malina Stahre-Godycka. När jag var barn framkallade ordet Sverige en bild av ett slott på en hög klippa. Två saker kände jag till om Sverige: Röda korset och järnmalm. Så Sverige har blivit mitt slott, där jag kan sitta trygg och blicka ut. Jag tror mitt uppdrag i livet kan vara att leva just här och göra det jag gör just nu. Och vara tacksam för detta.
Författare hade hon inte tänkt bli.
– Men min väninna Madeleine Brandin rekommenderade mig att läsa Elisabeth Kübler-Ross bok Döden är livsviktig, berättar Malina Stahre-Godycka. Jag ville översätta den till polska och skrev till Kübler-Ross för att få tillstånd. Hon fick 250 000 brev om året – och just mitt brev råkade ramla mitt framför fötterna på henne. Hon läste det, och jag fick grönt ljus – utan någon översättarerfarenhet alls.
På det viset leddes Malina Stahre-Godycka in i detta att skriva.
I slutet på 90-talet fick hon ett brev, ett meddelande om en person som skulle dö långt borta i Kanada. Hon reste dit och träffade Helena som började berätta. Hon började nysta upp ett händelseförlopp, ett livsöde. Ett reportage om Kanada växte också fram.
Malina Stahre-Godycka började skriva ner vad hon fick veta, som en dagbok, för sin egen skull. Hon såg att det som hade hänt i Kanada hade en förhistoria – på en annan plats, i en annan tid. Så hon reste dit, lyssnade och fann samma sak där: det finns ännu en förhistoria, på en annan plats, i en annan tid. På så vis nystade hon sig genom berättelsens alla delar, från dess slut till dess början och berättelsen ledde henne flera gånger runt jorden, från Kanada till Asien, Australien och Europa.
– Som en pilgrimsresa på 150 000 km, säger hon. Att det blev en bok av denna resa är det mest mystiska som har hänt.
Började som en dagbok
Till slut blev det en släktkrönika, hundra år med en polsk familj, med början i Minsk vid förra sekelskiftet och slut i Kanada när världen stod på tröskeln till 2000-talet. Boken speglar livsöden som upplevts av tusentals europeiska familjer, handlingen utspelar sig i fyra olika världsdelar.
Utgivningen gick mycket snabbt – hon skickade in sitt manus och efter tre månader damp det ner ett fax: Vi tar den!
– Det hade jag aldrig kunnat drömma om.
Gunilla Lindberg
text&foto
Läs också Man måste inte alltid ha lust att göra det rätta >>