Teatr NN från Lublin på Judisk Festival i Gunnarp 4-6 september

Teatr NN kommer till Gunnarp, Tokalynga. Foto: Teatr NN i Lublin.

Teatr NN kommer till Gunnarp, Tokalynga.
Foto: Teatr NN i Lublin.

5 september 2015 kl. 10:15

Judisk festival i Gunnarp, Tokalynga
Biljetter: ca 650 SEK.

Teatr NN gästspelar på Judisk Festival på Tokalynga Teaterakademi i Halland.

Teatr NN från Polen gör ett unikt arbete i Lublinområdet. Genom teater, musik, utställningar och ceremonier hedrar man den judiska värld som var en så stark del av denna del av Polen innan Förintelsen. Man kommer med en ny föreställning Tales from the night (”Opowieści z Nocy”) med bl.a. texter av Jakob Glatstein (1896-1971), en framstående judisk poet född i Lublin. Föreställningen hade urpremiär januari 2015. På scen: Witold Dąbrowski med två musiker: Robert Brzozowski och Marian Pędzisz.

Gästspelet arrangeras med stöd av Polska institutet i Stockholm
.

Opowieści z nocy (Berättelser från natten) i regi av Tomasz Pietrasiewicz är en ny form i Teatr NN:s konstnärliga sökande. Berättelserna handlar om vardagslivet i Lublin före kriget och om Förintelsen, de talar om konkreta händelser som vittnena inte vill glömma. Föreställningen kom till för att också åskådarna ska minnas dem.

Föreställningen består av poetiska prosatexter av Jacob Glatstein (bl a Lublin, min heliga stad i översättning av Monika Adamczyk-Garbowska) och av vittnesmål från stadens invånare, insamlade av Centrum Brama Grodzka – Teatr NN, som arkiverar dem i sina Samlingar av muntlig historia.

Föreställningen har formen av en litterär och musikalisk långdikt med musik av Robert Brzozowski som också spelar kontrabas. Han har sällskap av Marian Pędzisz på altfiol. Berättaren spelas av Witold Dąbrowski.

Den framstående judiske poeten Jacob Glatstein (1896-1971) föddes och växte upp i Lublin. 1914 emigrerade han till USA. I början skrev han poesi på engelska, senare bara på jiddisch. 1920 var han en av initiativtagarna till en avantgardistisk poetgrupp samlad kring tidskriften In Zich (I sig) som kom ut regelbundet fram till 1939. 1934-38 återvände Glatstein till Lublin där han besökte sin svårt sjuka mor. Denna Polenvistelse blev ett genombrott i hans skapande. I sina diktsamlingar och självbiografiska romaner återvände Glatstein ständigt till frågorna om judarnas lott och människans belägenhet i samtiden. Han försökte att ”bevara i minnet” den värld som höll på att försvinna. Jacob Glatstein anses som en av de viktigaste poeterna på jiddisch och hans författarskap har belönats med många litterära priser.
Deltagande teatrar:
Teater Albatross med HELIG! och I skuggan av hatet växer blommor.
Helig! är en stor utomhusfresk om Förintelsen, den har prisats i Frankrike och Polen, spelats på månadslång turné i Kamerun. I skuggan av hatet växer blommor, är en berättelse från Polen. Om en judisk pojke som under kriget flyr från gettot i Białystok.

Pia Rosenbaum med föreställningen Århundradets Rose, skriven av Martin Sherman. Föreställningen har fått utomordentlig kritik, handlar om en kvinna som överlevt pogromer och Warszawa-gettot, råkat hamna i Israel och nu
ser tillbaka på sitt liv i ett hotell i USA…

Teatr NN
, Polen, med en ny föreställning Tales from the night med bl.a. texter av Jakob Glatstein.

Deltagande musiker:
Bente Kahan leder Wroclaw Jewish Center for Culture and Education. Hon är ursprungligen från Norge men arbetar på Vita Storkens synagoga i Wroclaw, Polen, där hon leder sin egen Foundation.
Anne Kalmering kommer att framträda med Miriam Oldenburg. Med sin personliga tolkning, varma scennärvaro och fascinerande röst är hon en av de populäraste uttolkarna av judisk sång. Miriam Oldenburg, dragspel och piano, är frilansande musiker, främst i klezmerband, franskt, folk- och världsmusik samt kabaré.
Sofia Berg Böhm kommer att tillsammans med Patrik Bonnet, gitarr, sjunga jiddisch- och ladinosånger. Dessutom kanske annan musik från Mellanöstern.
Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye. Denna stora musikgrupp från Skåne kommer till Festivalen tack vare hjälp från Musik i Halland!

Deltagande föreläsare:
Göran Rosenberg, Anita Goldman, Annika Thor, Lars Dencik, Salomon Schulman, Stéphane Bruchfeld, Alán Ali och Siavosh Derakhti

Festivalen sker på Tokalynga Teaterakademi, 19 km från Ullared, i den lilla orten Gunnarp. I priset ingår mat och logi. Vill man bo med extra komfort betalar man lite extra per natt och bor t ex på ett Bed & Breakfast nära Tokalynga. Boendet sker dels på Tokalynga Teaterakademi, där mer än ett tjugotal sovrum finnes. Dessutom på Bygdegården, som ligger på 200 meters avstånd, och hos vänliga grannar som upplåter rum och gäststugor.

Kostnad för publik på festivalen inkl mat o enkel logi (efter överenskommelse med var människa om logins beskaffenhet.): 650 kr. Vill du ha extra bra logi får du betala extra. Du kan även vara med 1 dag, mat etc ingår: fredag: 250 kr, lördag 350 kr, söndag: 150 kr.

Festivalen arrangeras av Teater Albatross (teateralbatross.se). och sker med stöd av Region Halland, Nordisk Kulturfond, Längmanska Fonden, Polska institutet, Falkenbergs Kommun, Statens Kunstråd och Axson Jonsons Stiftelse!

Teater Albatross
Gunnarp 403, 310 61 Ätran
0346-604 90 eller 0703-16 95 30
teateralbatross@telia.com | www.teateralbatross.se

Foto: Teatr NN i Lublin, grafisk utformning: MD