Tolerans på polska

Publicerad 2015-06-17

Högstadieelever på en skola utanför Łódź gjorde en utställning om tolerans. @Stoppa diskrimineringen!@ står det på skylten. Nu stängs den av skolledningen och eleverna hånas i skolkorridoren.

Utställningen var en del av det EU-finansierade projektet ”En jämlik skola utan diskriminering och våld”, och sextio elever engagerade sig.

Först hade vi diskussioner om tolerans. Ungdomarna tyckte att det var främst avvikande sexuella beteenden och andra religioner som skapar intolerans. Att barnen kallar varandra bögar eller judar. De tyckte att det var viktigt att prata om det, säger läraren Małgorzata Liśkowicka till tidningen Gazeta Wyborcza.

På utställningen visades bilder på kända personer, som den öppet homosexuelle politikern och borgmästaren Robert Biedroń, politikern Anna Grodzka som för några år sedan bytte kön, och den transsexuella sångerskan Conchita Wurst. Skolbarnen gjorde färgglada affischer, många med en regnbåge som huvudmotiv och texter som ”Leva som en människa” eller ”En lektion i jämlikhet”. En affisch visar en rad likadana mänskliga skelett med undertexten: ”vit”, ”svart”, ”troende”, ”ateist”, ”gay”, ”du”. På en annan affisch syns ett gaybröllop. På en tredje skådespelerskan Jodie Foster med sin kvinnliga partner. Och så fragment ur FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna: ”Varje människa har rätt till tanke-, samvets- och trosfrihet”.

En tänkvärd, fantasieggande och modig utställning, sade rektorn först. Nu låter han stänga utställningen efter protester från en kommunpolitiker.

Skolutställningen behöver inga tillstånd från oss. Men om någon klagar på den måste vi ingripa, uppger kommunen. Vi fick en signal om att NationalDemokratiska Organisationen tycker att utställningen uppmuntrar till homosexualitet och att lågstadieeleverna i samma byggnad inte ska utsättas för sådant.

Skolverket har inspekterat utställningen utan att kommentera den.

De lokala nationalisterna skriver på sin Facebook-sida: ”Vi säger nej till homosexualitet i skolorna! Kampen går vidare!” De påstår att det var några elever som klagade på att utställningen var osmaklig.

Ungdomarna är förvånade över att deras utställning skapat så mycket oro.

Vi ville uppmana till diskussion. Vi var glada när andra elever stannade till och tittade och kommenterade, säger en av eleverna.

Vi ville bara visa att annorlunda betyder inte sämre, säger en annan. Men det homofobin tycks blomstra på vår skola.

Ungdomarna säger att de skulle delta i projektet ännu en gång trots mediestormen och glåporden i skolkorridoren.

Barnen har förstått. Men inte de vuxna.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 44: Om svarta protester, söndagsstängt och marsrevolten 1968. Medverkande Dorota Tubielewicz Mattsson, professor i polska språket och litteraturen samt medarbetare i webb-Bulletinen.

  Poddvärdar är Magdalena Domeradzka och Ted Bergdahl.

  Till Podden >>

 • Valuta 4 april 2018

  1 zloty = 2,65 kr.
  100 kr = 37,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

  3–4 maj Visby

  Svensk-Polska Föreningen på Gotland firar Polens nationaldag.

  Tors 3 maj Visby

  17.30 Föreningens årsmöte.

  18.30 Info om 3 maj, Polens nationaldag. Sedan föreläser Christer Olsen om hur främmande makt spionerat i Sverige. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Fred 4 maj Visby

  15.00 Polens ambassadör Wiesław Tarka föreläser om Polens väg till självständighet. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Läs mer 

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters