Tre spår i avlyssningshärvan

Tidskriften Wprost fick på torsdagen ytterligare inspelningar av samtal mellan landets högsta ämbetsmän. Den här gången handlar det om regeringens förre talesman Paweł Graś, utrikesministern Radosław Sikorski, förra finansministern Jacek Rostowski och  Włodzimierz Karpiński, minister för de statliga företagen. Filerna är avsända av olika pseudonymer. Den senaste kallar sig ”Patrioten”.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Än så länge finns det bara en misstänkt i den stora avlyssningshärvan i Warszawa. Det är direktören på restaurangen ”Sowa i przyjaciele”, som på onsdagen häktades för illegal inspelning. Han har släppts mot borgen på 40.000 złoty (motsvarande 95.000 svenska kronor) men står under polisbevakning och får inte lämna landet.

Om det installerats avlyssningsapparatur på fler platser vet ingen.

Enligt tidningen GazetaWyborcza finns nu tre möjliga spår:

1) restaurangchefen fick idén om att spela in främst affärsmän för att senare idka utpressning mot dem. När det visade sig att landets toppolitiker ofta kom till restaurangen gick han över till att avlyssna dem. Banden sålde han till någon som kontaktade medierna;

2) restaurangchefen agerade tillsammans med andra som avlyssnat även på andra ställen. Förmodligen handlar det i så fall om affärsmän som på något sätt fått sina planer omintetgjorda av regeringen;

3) restaurangchefen ska enligt uppgifter i tidningen Rzeczpospolita ha uppgett att han fick inspelningsapparaturen av Piotr Nisztor, en av författarna till artikeln i Wprost, vilket gör journalisten misstänkt.

Den teorin avfärdar Nisztor i ett samtal med GazetaWyborcza.

Restaurangchefen fick jag talas höra om i medierna. Jag känner honom inte, har aldrig ens talat i telefon med honom, försäkrar Nisztor.

Enligt ett vittne på Wprost var det Nisztor som förmedlade kontakten mellan redaktionen och den som erbjöd inspelningarna. Efter ett möte började inspelningarna droppa in, säger vittnet – chefredaktören fick mail med en länk till en server med ljudfilerna.

Först kom bara samtalet mellan Sienkiewicz och Belka. När redaktionen ville ha mer kom också inspelningen av förra transportministern Slawomir Nowak och förra biträdande finansministern Andrzej Parafianowicz. I torsdags kväll kom ytterligare fyra inspelningar. Wprosts chefredaktör Sylwester Latkowski har lovat överlämna ljudfilerna till rättsväsendet.Men först sedan han ”kontrollerat så att där inte finns något som kan avslöja informatörens identitet som journalisten är skyldig att skydda”, försäkrar han.

Dorota Tubielewicz Mattsson