TVP-chefen får sparken

TVP-chefen Jacek Kurski. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

TVP-chefen Jacek Kurski. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Jacek Kurski har varit en dålig chef för den statliga televisionen. Detta konstaterar Nationella medierådet (Rada Mediów Narodowych, RMN), som inrättades på måndagen och sparkade TVP-chefen på tisdagen. Beslutet motiveras emellertid inte utförligare.

Kurski har under våren fått mycket kritik från sina partivänner i regerande Lag och Rättvisa (PiS), inte minst från Krzysztof Czabański, nu ordförande i RMN. Czabański har anklagat Kurski för att inte ha varit tillräckligt radikal i sina ansträngningar att göra om TVP i PiS anda.

Kurski anser att man inte behöver förändra något som fungerar bra. Men förändringar måste ske – det är partiledningens vilja, säger Czabański.

Sedan tillträdet i januari har Kurski sparkat 150 personer från sin statliga tv-station. Ändå finns det PiS-are som hävdar att flera hundra agenter från säkerhetspolisen fortfarande gömmer sig i TVP:s lokaler – d.v.s. den delen av personalen som inte fått sparken.

Mycket tyder på att PiS-ledaren Jarosław Kaczyński tar Czabańskis parti i denna strid. Czabański har ju varit Kaczyński trogen medan Kurski 2011 stack upp mot partiledaren och blev utsparkad. Och Kaczyński värdesätter blind lojalitet över allt annat.

Under Kurskis korta tid som TVP-chef blev den statliga televisionen propagandistisk och ett språkrör för regeringspartiet. Censur och manipuleringar var frekventa och orsakade ett flertal klagomål till KKRiT (Nationella radio- och tv-rådet), som hyllar beslutet att sparka Kurski.

Vår kritik har uppenbarligen tagits på allvar, säger Krzysztof Luft på KRRiT. Vi väntar oss dock inget gott från Nationella medierådet.

TVP har under våren och sommaren förlorat rekordmånga tittare. Kurski har hävdat att tittarundersökningarna kan vara manipulerade. I april 2016 hade TVP:s nyheter enligt en undersökning hela 753 000 tusen tittare färre än i april 2015 – en minskning med nästan en fjärdedel.

Kurskis ersättare lär bli Małgorzata Raczyńska, som under den förra PiS-regeringen (2005–2007) var chef för TVP1. Det är dock inte helt säkert – Czabański har företagit en hemlighetsfull resa: antagligen hem till Jarosław Kaczyński för att få besked om vem som ska utses.

I vilket fall som helst blir omdaningen av den statliga televisionen nu sannolikt mer långtgående. Den ”goda förändringen” i Kurskis tappning var väl inte tillräckligt nationell och partitrogen, och själv var han inte nog ivrig i sina ansträngningar att rensa ut obekväma medarbetare och censurera program.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Exempel på manipulation under Jacek Kurskis egid:

TVP censurerade Obama >>

Oscarsfilmen Ida måste ”förklaras” innan den visades i TV >>