Tyska Orden var en europeisk maktfaktor

Publicerad 2013-04-28
Korsriddarna blev mäkta impopulära, och efter slaget vid Grunwald gick Torunborna ut och raaserade borgen.

Korsriddarna blev mäkta impopulära, och efter slaget vid Grunwald gick Torunborna ut och raaserade borgen.

Tyska Orden grundades av tyska köpmän år 1190 för att ta hand om sårade korsriddare. Den ombildades snart till riddarorden, och då handlade det plötsligt om en militär styrka som efterhand skaffade sig stort utrymme i Europa. En polsk medeltidsfurste bad korsriddarna om hjälp med att jaga bort hedniska stammar, och orden slog sig ner vid Wisła, på den plats som så småningom blev Toruń.

Tyska orden bredde ut sig och byggde nya borgar runt om i Polen,  högkvarter var i Malbork. I början var allt gott och väl, hedningarna hölls i schack.

Men Tyska Orden deltog i strider överallt i Europa och blev en stor maktfaktor. Polackerna blev allt mindre belåtna med utvecklingen och försökte frigöra sig. 1410 besegrades Tyska Orden i det stora slaget vid Grunwald.

I Toruń var man innerligt trött på korsriddarna, befolkningen gick man ur huse och raserade borgen.

GL

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 22 maj 2018

  1 zloty = 2,57 kr.
  100 kr = 38,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters