USA – Kaczyńskis nästa fiende

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: wikipedia.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Foto: wikipedia.

USA kräver att regeringen upphör att lamslå Konstitutionstribunalen. Och det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) politiker svarar med att kritisera USA.

Den amerikanske ambassadören i Warszawa, Paul W. Jones, träffade i början av mars PiS-ledaren Jarosław Kaczyński, uppger en källa till Gazeta Wyborcza. Mötet hölls bakom stängda dörrar på PiS högkvarter med tolken som enda vittne. Stämningen ska ha varit iskall, uppger källan och när Kaczyński var mycket irriterad när han gick.

Ambassadören ville veta om regeringen tänker respektera Venedigkommissionens beslut. Det är okänt vad Kaczynski svarade.

Källan uppger att det också ska ha förekommit ett tidigare möte mellan Kaczyński och Jones. På förfrågan från tidningen om när det var, svarar ambassaden att man inte kommenterar ambassadörens privata möten.

Flera amerikanska diplomater har nyligen besökt Polen och alla berörde den pågående konstitutionella krisen. Under utrikesminister Witold Waszczykowskis besök i Washington togs saken upp av USAs utrikesminister John Kerry. Waszczykowski bagatelliserade det hela och sade efteråt att ämnet berördes marginellt. Bagatelliseringsstrategin använde han även när tre amerikanska senatorer i ett brev till premiärminister Beata Szydło uttryckte oro över den politiska utvecklingen i Polen.

Allt detta tyder på att USA tar regeringens försök att avveckla demokratin i Polen på största allvar. Det är också uppenbart att PiS avfärdar påtryckningarna. PiS-politiker uttalar sig allt hårdare om USA, och nyligen sade försvarsminister Antoni Macierewicz:

Ska människor som byggde upp sitt land först på 1700-talet tala om för oss vad demokrati är för någonting? För oss som hade demokratiska strukturer redan på 1200- och 1300-talet? För oss som var den demokratiska förebilden för hela Europa?

Man kan och bör skratta åt megalomanin i uttalanden som detta. Men saken är mycket allvarlig. Polens mest framträdande makthavare förolämpar USA, EU och Nato. De allierade, som Polen länge och mödosamt kämpat för att få, kan vända Polen ryggen om regeringen inte ändrar sin politik. Europa och världen kan komma att överge det land som tills nyligen uppfattades som trovärdigt, stabilt och demokratiskt. För Europa och världen kan klara sig utan Polen men Polen klarar sig inte utan Europa och världen.

Dorota Tubielewicz Mattsson