– Utlandet behöver nyttiga idioter i Polen

Krzysztof Wyszkowski har tillsammans med några andra kritiserat expresidenternas brev. Foto: Artur Andrzej, wikipedia.

Krzysztof Wyszkowski har tillsammans med några andra kritiserat ex-presidenternas brev. Foto: Artur Andrzej, wikipedia.

Vi har ingen revolutionär situation i Polen och Lag och Rättvisas (PiS) styre utgör inget hot. Men det finns en risk för att korrumperade människor konstruerar en förevändning att angripa oss utomlands, inte militärt men ekonomiskt. Det säger f.d. Solidaritetsaktivisten Krzysztof Wyszkowski till statliga TVP.

Han är upprörd över det brev där flera prominenta f.d. politiker för ett par dagar sedan kritiserade regeringens negativa inställning till EU och menade att Konstitutionsdomstolens kris riskerar att begränsa Polens rättigheter i EU, att regeringens antieuropeiska och främlingsfientliga uttalanden och beslut underminerar sammanhållningen inom EU och gynnar det imperialistiska Ryssland. (Läs mer >>)

Wyszkowski betecknar de seniora politikerna, Lech Wałęsa, Aleksander Kwaśniewski, Bronisław Komorowski, Radosław Sikorski och Włodzimierz Cimoszewski m.fl. som ”nyttiga idioter” till utlandet, som vill hålla Polen på plats och försämra Polens ställning i EU och Nato.

Krzysztof Wyszkowski är gammal fiende till Solidaritetsikonen Lech Wałęsa, liksom Andrzej Gwiazda som också undertecknade det kritiska brevet till ex-presidenterna. De var båda med 1980 och bildade den fria fackföreningen Solidaritet, en organisation som inte sågs med blida ögon av kommunistregimen. Wałęsa ansågs av säkerhetspolisen vara den farligaste av dissidenterna, och det spreds rykten om att han var informatör. Ryktena bidrog till att splittra fackföreningen; Wałęsa och de som trodde på honom gick åt ena hållet, och de som uppfattade honom som förrädare åt andra hållet. Bland dem fanns Wyszkowski, Gwiazda samt bröderna Lech och Jarosław Kaczyński.

Wyszkowski är en av dem som mest frenetiskt hävdat Wałęsas skuld, och han dömdes för några år sedan av domstol att offentligt be expresidenten om ursäkt.

Debatten om Wałęsas skuld pågår fortfarande, han själv säger att han lät sig värvas för att kunna prata med sin kontaktperson och i bästa fall påverka honom. Kretsen kring Kaczyński ser honom som agent Bolek, och när Wałęsa i samband med krisen kring Konstitutionsdomstolen efter jul förklarade sig vara beredd att ställa upp i politiken igen om det behövdes, dök som av en händelse upp gamla dokument från 70-talet, papper som tycktes visa att han inte bara varit agent utan också fått betalt. (Läs mer>>)

När nu Wałęsa tillsammans med två andra före detta presidenter öppet kritiserar den regering som Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) personligen valt ut, behövdes det en motvikt, och den stod Wyszkowski och Gwiazda m.fl. för.

Även senatens talman Stanisław Karczewski ogillar de seniora politikernas kritik.

En samling föredettingar som längtar tillbaka till den tid då de själva hade något att säga till om, säger han till TVN24. (TVP och wB 27 april 16)