Walęsa: Om Moskva anfaller Polen faller Ryssland sönder

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Ryssland har brutit mot alla de regler som gör att Europa fungerar. Detta kan vi inte tillåta. Det sade förra Solidaritetsledaren och presidenten Lech Walesa i nyhetsprogrammet Swiat (Världen) i TVN 24.

Europa saknar ett klart och starkt ledarskap inför det stora hotet. Putin har förklarat krig mot hela den civiliserade världen. Han har brutit överenskommelser, regler och garantier, sade Walesa, och underströk nödvändigheten av ett gemensamt svar på Rysslands politik.

Vi måste vara solidariska, alla länder måste bidra, vart och ett på sitt sätt, sa han.
Walęsa anser att den polska närvaron inom EUs och NATOs strukturer utgör en garanti för Polens territoriella säkerhet. Bristen på en rysk minoritet i landet är en annan viktig faktor som ökar säkerheten.
Men av det som hittills har hänt kan man bara dra en slutsats: vi måste rusta upp eftersom hotet är stort, sade den förre presidenten.

Om Ryssland anfaller Polen och andra länder kommer det att falla sönder. Ryssland kommer att förvandlas till en liten stat med 20 miljoner invånare, eftersom det har 50 olika nationaliteter. Jag ser det klart framför mig. Jag ser vad som kommer att hända med Ryssland. En miljon, kanske 10 miljoner kommer att stupa. Därför är det bättre om det aldrig inträffar, spår Walęsa.

Själv blir jag den förste att försvara landet om någon objuden gäst sätter sin stövel på den polska marken, deklarerade Walęsa.

Dorota Tubielewicz Mattsson