Gotlandsföreningen

Juni 2018

Studieresa till Polen – ett minne för livet

Bilden är tagen i Zakopane, där alla är samlade. 
Foto: Siv Häglund

Som avslutning på vår högstadietid fick vi förmånen att resa till Polen i en vecka. Från Högbyskolan åkte ungefär 50 elever från årskurs 9 plus några lärare till Polen på studieresa. På resan blev vi guidade i olika städer, besteg berg, badade i varma källor, besökte en polsk skola och var på många olika muséer och koncentrationsläger. Vi fick uppleva glädje och skratt, vi träffade nya trevliga människor och vi fick bl.a. lära oss hur hemskt det kunde vara i ett koncentrationsläger.

Läs vidare >>

Maj 2018

Nyfiken på Polen?

Den 3 och 4 maj firar Svensk-Polska Föreningen på Gotland Polens självständighet som stat. Efter 123 år av icke existerande kom Polen tillbaka på kartan 1918.

Torsdag 3 maj Visby

17.30 Föreningens årsmöte i hörsalen, Almedalsbiblioteket.

18.30 Info om 3 maj, Polens nationaldag. Sedan föreläser Christer Olsen om hur främmande makt spionerat i Sverige och vilka metoder som användes under kalla kriget. Olsen har arbetat inom både underrättelse- och säkerhetstjänsten och är idag ordförande i Föreningen Sveriges Öga och Öra. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

Fredag 4 maj Visby

15.00 Polens ambassadör Wiesław Tarka föreläser om Polens väg till självständighet. Han berättar om de förändringar som skett i Polen efter 1989 och dess betydelse för Östersjöregionen. Frågor efteråt. Föreläsningen sker i samarbete med Uppsala universitet. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

Välkommen

Maciej Onoszko
ordförande i Svensk-Polska Föreningen på Gotland, mobil: 0735 11 48 17.

November 2017

Spionage mot Sverige under kalla kriget

Christer Olsén.

Torsdagen den 3 maj föreläser Christer Olsén i Visby om spionaget mot Sverige och Gotland under kalla kriget. Han berättar om hur främmande makt spionerade på Sverige, och de metoder man använde under kalla kriget. Beskrivning av legala och illegala residenturor, rekrytering av spioner och hur de opererade. Föredraget avslutas med en beskrivning av de krypterade radiosändningar med instruktioner som spionerna tog emot via en vanlig enkel transistorradio. Några exempel på sådana sändningar kommer att spelas upp.

Christer Olsén har tjänstgjort många år inom både underrättelse- och säkerhetstjänsten. Han har gått två kadettskolor. Med tiden lämnade han verksamheten för att arbeta som jurist, och har även varit VD i två bolag. Idag är han pensionerad, och ägnar sin tid åt ordförandeskapet i Föreningen Sveriges Öga och Öra, som studerar och informerar om underrättelse- och säkerhetstjänsternas historia under perioden 1900 – 1991.

Kl 18.30 på Almedalsbiblioteket.

April 2014

Herman i Visby!

Bilden med arrangörerna från den polsk-svenska föreningen, Maciej och Katarzyna Onoszko samt Hardy Pettersson, läraren på Högbyskolan i Hemse.

Aulan i det vackra, luftiga Almedalsbibioteket var fullsatt till sista plats. En del fick sitta i trappan.

Herman Lindqvist välkomnas först av Christer Boberg, programansvarig på Almedalsbiblioteket och sedan av ordföranden för Svensk-Polska Föreningen på Gotland, Maciej Onoszko.

Läs vidare >>

10.4–3.5 Visby

September 2016

Hardy Pettersson, lärare, Svensk-Polska Föreningen på Gotland tackar Kjell Albin Abrahamson för en mycket uppskattad föreläsning 3/11-2015. Foto: Maciej Onoszko

Hardy Pettersson, lärare, Svensk-Polska Föreningen på Gotland tackar Kjell Albin Abrahamson för en mycket uppskattad föreläsning 3/11-2015. Foto: Maciej Onoszko

Kjell Albin spottade en törstig häst i munnen …

Maciej Onoszko och Hardy Pettersson skriver om Kjell Albin Abrahamson, Polenkorrespondenten som nyligen gick bort >>

Oktober 2015

KAA på Gotland

Gratis inträde för medlemmar i Svensk-Polska Föreningen som betalat årsavgiften.

Medlemsavgift för år 2015/16: 150 kronor för vuxna, 50 kronor för familjemedlemmar och studerande, 350 kronor för företag.

Handelsbanken 691339732 Clearingnr: 6631, ange ALLTID För- och Efternamn

Info om Polen: http://svensk-polska.

Och http://bulletinen.org/

Hjärtligt välkomna

Styrelsen

15 juni 15

Maciej Onoszko får hederstecknet fäst på kavajslaget av ambassadör Wiesław Tarka.

Maciej Onoszko får hederstecknet fäst på kavajslaget av ambassadör Wiesław Tarka.

Fin utmärkelse till Maciej Onoszko

Maciej Onoszko, ordförande i Svensk-Polska Föreningen på Gotland har tilldelats Republiken Polens förtjänstkors i silver för sitt arbete med svenska och polska ungdomar.

Sedan 2002 har sammanlagt 700 elever från Högbyskolan i Hemse fått resa till Polen för att träffa polska ungdomar och för att lära känna vårt grannland Polen bättre.

Vid en ceremoni den 26 maj på Polska Ambassaden i Stockholm utdelade ambassadör Wiesław Tarka förtjänstkorset till Maciej Onoszko. Ambassadören, som för övrigt kommer till Gotland under Almedalsveckan, talade vid ceremonin om vikten av att ungdomar från olika länder möts.

Solveig Artsman

26 april 15

Hej – Witam,

Information efter årsmötet 23 april 2015 hittar du här:
Informacje po spotkaniu rocznym 23 kwietnia 2015 jest tutaj: https://svenskpolska.wordpress.com/arsmoten/

  1. Film och foton från orgelkonserten efter Årsmötet i Visby Domkyrkan med Mira Cieślak;
  2. Verksamhetsberättelsen 2014 >>
  3. Styrelsen 2015-2016: Maciej Onoszko ordförande. Ledamöter: Solveig Artsman, Milosz Furmanczyk, Hardy Pettersson, Katarzyna Malachowska, Zbigniew Jakubowski (kassör) och Ewa Hallgren (suppleant)

Hälsningar / Pozdrawienia

Styrelsen för Svensk-Polska Föreningen på Gotland
Zarzad Szwedzko-Polskiego Zwiazku na Gotlandii

November 2014

”Fler elever bör få resa till Polen!”

Karolina Budin, Emelie Jacobsson, Linnéa och Maja Pettersson, Anna Klint och deras lärare Hardy Patterrson på Högbyskolan Hemse. Foto: Maciej Onoszko.

Karolina Budin, Emelie Jacobsson, Linnéa och Maja Pettersson, Anna Klint och deras lärare Hardy Patterrson på Högbyskolan Hemse.
Foto: Maciej Onoszko.

Varje år har Svensk-Polska föreningen på Gotland ett möte i anslutning till Självständighetsdagen den 11 november. I år gästades föreningen av en grupp före detta elever vid Hemseskolan, som berättade  om sin resa till Polen tidigare i år.  De avslutade med att önska alla andra elever en liknande resa.

Läs artikel >>

Oktober 2014

invitation2014

15 maj 14

Det legendariska polska scoutfartyget Zawisza Czarny.

Det legendariska polska scoutfartyget Zawisza Czarny.

Hon löpte in i Visby hamn vid midnatt fredagen 9/5. Ombord fanns ett tjugotal polska scouter i åldern 13-17 år. De utgör samtidigt folkdansgruppen ”Dzieci Plocka” (staden Plocks barn) från Warszawa-området. På lördagen uppträdde de i Almedalen.

Fartyget kommer ofta till Visby, en gång med ungdomar och en seglande nunna. I juli kommer hon med en grupp döva och blinda. De vill också skapa nätverk med gotländska organisationer för att ge polska ungdomar chansen till att träffa gotländska ungdomar. Syftet är att främja mångkultur inom EU.

Läs artikel >>

Uppdaterat 11 april 2014

Gotlandsföreningen höll sitt årsmöte i Almedalsbiblioteket.

Gotlandsföreningen höll sitt årsmöte i Almedalsbiblioteket.

Gotlandsföreningen har haft årsmöte

Svensk-Polska Föreningen på Gotland har haft sitt årsmöte på Almedalsbiblioteket den 9 april 2014.

Ordförande för 2014–2015 blir Maciej Onoszko. Ledamöter i styrelsen:  Solveig Artsman,  Stefan Wramner, Milosz Furmanczyk- ny val, Zbigniew Jakubowski (kassör), Hardy Pettersson, Katarzyna Malachowska och Ewa Hallgren.

 Bilder från årsmötet >>

Uppdaterat 6 november 2012

 

Uppdaterat 23 mars 2012

 

Uppdaterat 19 okt 2011

 

Polendagar på Gotland under vecka 37 och 38:

Kjell Albin Abrahamson, journalist, författare, utrikeskorrespondent besöker Gotland den 21- 22 sept.

Program
Tisdag, 21 september
19.00-21.00  Föreläsning för allmänheten,  Almedalsbibliotek
Onsdag,  22 september
9.00-10.30    Föreläsning för elever i Hemse, Hemsegården
12.00 -14.00 Lunchmöte med Marknadsföringen, Hotel Wisby

Konserter med Multicamerata från  Polen och Gotlands Blåsarkvintett i september:

Fredag 17 sept. Östergarn kyrka/eller annan kyrka i samma pastorat/kl. 19.00
Lördag18 sept. Sanda kyrka kl. 19.00
Söndag 19 sept. Almedalsbibliotek kl. 18.00

(Program: L. Spohr ”Nonet”, Peter van Tour ”Circles and Clouds”/speciellt skrivet för oss och tillägnad F. Chopin, uruppförd i Haag april 2010/, F.Chopin -Waltz C minor op.64 no.2, Mazurka C major op.67 no 3 mm)

____________________________________________________

Inbjudan

Med anledning av den flygolycka 10 april då det polska presidentparet och ytterligare drygt nittio personer förolyckades vill Svensk-Polska Föreningen på Gotland inbjuda alla intresserade till Katolska församlingshemmet i Visby på nationaldagen den 3 maj kl 18.30 till ett kort möte. Därefter visas Wajdas film Katyn.

Föreningen kommer också att lägga ut en kondoleansbok på kommunen som sedan skickas till Polens ambassad i Stockholm.

Maciej Onoszko 11 april 10

Tidigare material om Gotlandsföreningen >>