Tre flickor på väg till Wierzbice

Publicerad 2009-09-26

Karavanen

Kent Larsson, Josefine Lunn och Anna Lindahl packar in det sista i bilen inför avfärden till Wroclaw.

Just nu är tre flickor från Lund, Anna Lindahl, Josefin Lunn och Evelina Lindroth, på väg till barnhemmet i Wierzbice utanför Wroclaw. De har med sig ett bilsläp med rullstolar, blöjor, plastad frotté, skolmateriel, modellera och allt möjligt annat som nunnorna på barnhemmet har önskat sig till barnen.

Som chaufför har de Kent Larsson, Skåneföreningens ordförande.

Evelina Lindroth, Josefine Lunn, Anna Lindahl och Kent Larsson är reda för avfärd.

Evelina Lindroth, Josefine Lunn, Anna Lindahl och Kent Larsson är reda för avfärd.

Tjejerna går i tredje ring på Polhemsskolan och vill göra en insats för de svårt handikappade barnen, varav många har ryggmärgsbrock.

– När jag var mindre var jag flera gånger i Wierzbice, säger Anna Lindahl. Till projektet beslöt vi att undersöka möjligheter till olika slags behandlingar, rehabiliteringar, skola, vård och hjälp för barnen att få en lättare och ljusare framtid. Vi samlar in sådant som barnhemmet är i behov av i vardagen, för behandling och rehabilitering, fysisk och psykisk stimulans.

– Vi har varit i kontakt med barnhemmet och fått förslag på vad de behöver, säger Anna Lindahl. Utöver själva insamlingen och med hjälp av vår rapport ska vi försöka förmedla en känsla till allmänheten av hur barnens vardag ser ut, vad som skulle kunna hjälpa dem att få en bättre framtid. Och vart en privatperson skall kunna vända sig för att själv hjälpa dessa barn.

I Wierzbice ska flickorna överlämna resultatet av sin insamling. På barnhemmet ska de intervjua både barn och personal för att få en uppfattning om hur de har det.

De vill också se vilka framtidsmöjligheter de svårt handikappade har, för att sedan kunna jämföra med svenska barns framtidsutsikter.

Gunilla Lindberg
text & foto

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 44: Om svarta protester, söndagsstängt och marsrevolten 1968. Medverkande Dorota Tubielewicz Mattsson, professor i polska språket och litteraturen samt medarbetare i webb-Bulletinen.

  Poddvärdar är Magdalena Domeradzka och Ted Bergdahl.

  Till Podden >>

 • Valuta 4 april 2018

  1 zloty = 2,65 kr.
  100 kr = 37,77 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

  3–4 maj Visby

  Svensk-Polska Föreningen på Gotland firar Polens nationaldag.

  Tors 3 maj Visby

  17.30 Föreningens årsmöte.

  18.30 Info om 3 maj, Polens nationaldag. Sedan föreläser Christer Olsen om hur främmande makt spionerat i Sverige. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Fred 4 maj Visby

  15.00 Polens ambassadör Wiesław Tarka föreläser om Polens väg till självständighet. Hörsalen, Almedalsbiblioteket.

  Läs mer 

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters