Jultraditioner som leder till samarbete

Dansgruppen Piastowie visade upp pol-ka folkdanser.

Lördagen 17 december genomfördes för tredje gången ”Polska Jultraditioner” i ABF Stockholms lokaler. Arthur Sehn, i folkdräkt från Zakopane, berättade om vad man äter och dricker samt vilka traditioner som gäller i ett polskt hem under julen. Vi fick höra exempel på vackra polska julsånger.

Efter Arthurs föreläsning blev det uppvisning av dansgruppen Piastowie. Ett tiotal par visade upp danser från olika delar av Polen. Publiken samt inbjudna representanter från kinesiska och brasilianska föreningar imponerades av den magnifika uppvisningen. Efter dansen blev det provsmakning av rätter från det polska julbordet.

Mer än 120 personer deltog i denna aktivitet. Vi ber att få tacka ministerrådet Radomir Wojciechowski vid Polens ambassad för generös sponsring av verksamheten. Vi tackar också livsmedelsaffären Polska Delikatesser på Brännkyrkagatan, som skänkt en del av maten, samt dansgruppen Piastowie som lånat ut sina vackra dräkter. Sist men inte minst vill vi  tacka ABF Stockholm som ställt upp med lokalerna.

I skrivande stund fick jag veta att dansgruppen Piastowie ska delta i firande av det kinesiska nyåret vid Östasiatiska museet. Det är fantastiskt att firandet av Polska Jultraditioner har lett till ett samarbete av föreningar mellan kontinenterna.

Krystyna Larsson