Maria Erdman till Uppsala i maj

Organisten Maria Erdman spelar i Uppsala i vår.

På Kulturnatten i höstas hade Uppsala-föreningen glädjen att ha Maria Erdman som medverkande musiker vid ett arrangemang i Jagellonska koret i domkyrkan. Hon interfolierade då Peter Eklunds historiska föreläs-ning med renässansmusik på cembalo.

I maj kommer Maria tillbaka på in-bju-dan av Stefan Karpe, dirigent för Kungliga Akademiska Kapellet och ledare för universitetets barock-ensem-ble, som medverkar vid Marias konsert i Gustavianum fre-dag 4 maj. Det blir 1700talsmusik på klavikord och cembalo tillsammans med barockensemblens stråkar.

På måndagen håller Maria en konsert för Swedish Collegi-um for Advanced Study i Botaniska trädgården. Det blir då ett antal soloverk för klavikord.

Tisdag 8 maj avslutar hon sin visit med en föreläsning på Gustavianum om en unik notsamling från 1768 i S:ta Klara-klostret i Stary Sącz i Polen. Maria kommer att illustrera med musikexempel på sitt medhavda klavikord.

Maria Erdman är organist, cembalist och klavikordist, utbildad vid Musikaliska akademien i Warszawa och Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam. Hon undervisar vid Frédéric Chopins Musikgymnasium i Warszawa och Musikaliska akademien i Kraków.

Text och foto:
Lennart Ilke