lördag, 07 februari 2009

Redaktör: Gunilla Lindberg


Religion och kyrka

Nyare notiser om religionen i Polen - se bulletinen.org/wordpress/

Sovjet bakom mordförsöket på Jan Pawel II

Det var Sovjetunionen som låg bakom attentatet mot påven Johannes Paulus II. Det konstaterar en rapport från Italiens parlament.
Påven var själv övertygad om att den dömde attentatsmannen Mehmet Ali Agca inte var den ende skyldige någon annan låg bakom. Och det var inte den bulgariska säkerhetstjänsten, som tidigare utpekats. En kommission tillsattes och dess slutrapport pekar ut Sovjetunionen som initiativtagare till dådet. (TV4)

Ärkebiskopen i Kraków ny kardinal

Stanislaw Dziwisz, ärkebiskop i Kraków och under många år Johannes Paulus personlige assistent, är en av de 15 som kallas till kardinal av den nye påven Benedikt XVI. (Radio Polonia)

Påvebrev till salu i Kraków

Tre brev som skrevs av biskop Karol Wojtyla mer än tio år innan han blev påve har utbjudits till försäljning i Kraków. (Poland.pl)

Protester mot påvens helgonförklaring

En grupp prominenta romersk-katolska teologer försöker stoppa helgonförklarandet av förre påven Johannes Paulus II. De kommer med en hel rad anledningar, och en av dem är att påven inte lyckades sätta stopp för att präster utnyttjade minderåriga sexuellt. (The Guardian)

Kommission undersöker präster under kommunistiden

Ärkebiskop Stanislaw Dziwisz i Kraków har bildat en kommission, som ska undersöka prästers samarbete med regimen under kommunisttiden. Många präster utsattes för stora påtryckningar av polska Säpo, och kommissionen ska rapportera såväl om dem som föll för trycket som dem som stod emot. (Warsaw Voice)

Påvebesök flyttar Gdansk-kongress

Andra världskongressen för Gdanskbor har flyttats från slutet av maj till början av juni, eftersom påven Benedikt XVI besöker Polen under de aktuella dagarna i maj. Första Gdansk-kongressen hölls 2002, då några tusen personer från skilda delar av världen deltog. (ÖstersjöNytt)

Kyrkan ogillar söndagsöppet

Kyrkan är emot att butikspersonal arbetar på söndagar. Det tillkännager de polska biskoparnas pressekreterare Józef Kloch. Arbetsmarknadslagarna ger arbetsgivarna möjlighet att tvinga personalen att arbeta på söndagar, och varje människa har rätt till en arbetsfri söndag, konstaterar den kyrklige pressekreteraren. Och det är inte bra för familjelivet när föräldrarna arbetar på helgerna. (Poland.pl)

Religionen på väg tillbaka i polska skolor

Religionen är nu sedan 15 år tillbaka i skolan, och den tar alltmer plats i det pedagogiska landskapet. Även barn från icke-troende hem anmäler sig till religionsundervisningen för att inte vara avvikande. På senare tid som det har kommit signaler från utbildningsdepartementet om att betygen vid t ex studentexamen också ska omfatta de kristna värdena. (Glos.com)

Den kontroversielle fader Rydzyk och Radio Maryja >>

Affären Wielgus dag för dag >>

De dokument som IPN grundar sin bedömning på ligger utlagda på nätet. webb-Bulletinen har hämtat hem och översatt dem. >>
Läs också förhistorien till Wielgus önskan att granskas. >>


Se mässan i mobilen  I Lublin kan man nu titta på mässan i mobiltelefon. En av stadens kyrkor har installerat en tv-kamera, bilderna går via en wap-sajt ut till alla intresserade. Det har blivit en hit 1200 besökare har tittat på mässan i mobilen sedan starten för någon vecka sedan. (Warsaw Business Journal 9 nov 07.)

HEM