Genombrott i samtalen om de tyska fördrivna

Konflikten om de tyska fördrivna verkar nu vara på väg mot en lösning, skriver Gazeta Wyborcza. De två förhandlarna, Wladyslaw Bartoszewski, ansvarig för de polsk-tyska relationerna hos premiärminister Donald Tusk, och Bernd Neumann, en av Angela Merkels nära medarbetare, har nått en överenskommelse. Polen har inga invändningar mot att Berlin får ett minnesmärke över tyskar som fördrevs från polskt territorium efter andra världskriget. I gengäld ska de båda länderna samarbeta om ett museum för krig och fred i Gdansk. Tyskland ska också medverka till renoveringen av infrastrukturen på halvön Westerplatte inför 70-årsminnet av andra världskrigets utbrott nästa år. Dessutom åtar sig Tyskland att bekosta ett polskt historiskt museum som huvudsakligen ska gälla Solidaritet. Samtalen fortsätter. (MSZ Supplement 6 feb 08)