Rysk tidning: Förlåt oss Katynmassakern!

Den ryska tidningen Novaja Gazeta ber polackerna om förlåtelse och kräver sanningen om Katyn. ”Förlåt oss Katyntragedin, förlåt oss avrättningen av 22 000 polska medborgare”, skriver tidningen, som samtidigt kräver att militäråklagaren ska bryta tystnaden kring massakern på polska officerare och civila i Katynskogen 1940. Det finns mer att säga om morden i Katyn, skriver Novaja Gazeta, mycket av dokumentationen kring tragedin är fortfarande hemligstämplad. 1990 erkände den ryska regeringen officiellt att Stalins styrkor bar ansvaret för Katynmassakern, men ville inte beteckna den som ett krigsbrott. Under premiärminister Donald Tusks besök i Moskva i februari sade den ryske presidenten Putin att Katynmorden var ett krigsbrott som begicks av stalinistregimen. (The News 7 april 08)
Läs också artikeln Katyn – morden ingen vågade tala om >>
Mer om Katyn >>