”Polackerna borde släppa sitt Katyn-komplex”

– Polackerna borde släppa sitt Katyn-komplex. Det sade professor Sergej Karaganov, en av Vladimir Putins medhjälpare, på en presskonferens till Gazeta Wyborcza. Inofficiellt har Ryssland bett om ursäkt för länge sedan. En officiell ursäkt skulle kunna medföra att polackerna begär skadestånd, och det vill man inte i Moskva. Polackerna är helt enkelt behäftade med ett Katyn-komplex som de skulle se till att bli botade från. Vi erkänner att det var Stalin som lät döda dem (officerarna i Katynskogen), sade Karaganov. Putin har bett om ursäkt, fast jag förstår inte varför. Rent hypotetiskt skulle Ryssland kunna begära skadestånd av polackerna för att Napoleon invaderade Moskva. Under Katynmassakern 1940 sköt den sovjetiska säkerhetstjänsten 22 000 polacker, både civila och militärer. (The News 13 maj 08)