USA: Förhandlingar om antirobotbas över i juni

Nu sätter USA upp en tidsgräns för samtalen om antirobotskölden: i mitten av juli måste förhandlingarna vara klara. Sedan infaller semesterperioden, och därefter är det amerikanska presidentvalet igång, rapporterar Kjell Albin Abrahamson från Warszawa. Om Polen och USA inte är överens, så placeras anläggningen i Storbritannien i stället. Polackerna pressar på för att få tjugo miljarder dollar till upprustning av det egna försvaret i kompensation för upplåtelse av territorium för den amerikanska försvarsanläggningen. Det nya budet kan vara ren förhandlingsteknik, resnerar polackerna: att flytta anläggningen till Storbritannien skulle innebära flera års försening – men å andra sidan ska man kanske nöja sig med vad som redan uppnåtts. (SR Ekot 13 maj 08)