Kaczynski: Walesa var agent hos hemliga polisen

Den kommande boken om kommunistregimens hemliga rapportörer uppger att Solidaritetshjälten Lech Walesa var en av dem. – Boken visar sanningen om en period av Walesas liv som jag känner till, sade president Kaczynski i en TV-intervju på onsdagskvällen. I boken, som har skrivits av de två historikerna Slawomir Cenckiewicz och Piotr Gontarczyk vid Nationella Minnesinstitutet (IPN), hävdas att Walesa var den omtalade agenten ”Bolek”. Här ska finnas detaljer från tidigare okända dokument om Walesas samröre med kommunisternas hemliga polis. – På 1980-talet var Walesa otvivelaktigt nationens ledare, sade presidenten, men det innebär inte att sanningen om honom ska filtreras. Ett demokratiskt samhälle har rätt att få ocensurerad information, även om sanningen är tung att bära. Redan 1992 pekade förre underrättelsechefen Antoni Macierewicz ut Walesa som ”Bolek”, men en domstol fastslog 2002 att Walesa inte var agent vid kommunistregimens hemliga polis. (The News 5 juni 08)