Merkel och Tusk eniga i mycket

Den tyska kanslern Angela Merkel besökte på måndagen premiärminister Donald Tusk i Gdansk. I första hand diskuterade de EU-frågor, eniga om att ratificeringen av Lissabonfördraget bör fortsätta, trots Irlands nej i folkomröstningen. I Polen väntar man att president Kaczynski ska underteckna parlamentets beslut om ratificering. Merkel stöder det polsk-svenska förslaget om stärkt samarbete med grannarna i öst, i synnerhet Georgien och Ukraina. Hon lovade dessutom att hjälpa Polen att gå över från kol till en mer miljövänlig energi. Angela Merkel, som tycker att Polens planerade museum över andra världskriget i Gdansk är en utmärkt idé, menade att även Tyskland gärna skulle delta i projektet. Vad gäller den gemensamma polsk-tyska historien är relationerna annars något ansträngda – Warszawa gläds inte åt att Erica Steinbach är med i styrelsen för det planerade monumentet över dem som efter andra världskriget fördrevs från det som då var östra Tyskland, nuvarande västra Polen. Steinbach är ordförande i organisationen Tyska fördrivna, som kräver kompensation för förlorad egendom av Polen. (Warsaw Voice 17 juni 08)