”Katyn var en välförtjänt hämnd”

Katyn var en välförtjänt hämnd för att tusentals fångna soldater i Röda Armén dödades efter kriget mellan Polen och Ryssland 1920. Det är den nya versionen av Katynmorden 1940 som, enligt den ryska tidningen Vremja Novosti, ryska lärare i fortsättningen ska lära sina elever, skriver gazeta.pl. Det är den ryska Akademin för skolanställdas kvalitetsförbättring och yrkesutbildning som tagit fram detta beslut. Katyn har i decennier varit ett infekterat ämne i de polsk-ryska förbindelserna. 1940 sköt den sovjetiska underrättelsetjänsten NKVD på order av Stalin 22 000 polska officerare och civila i Katynskogen. Massgravarna upptäcktes 1943, och Sovjet lade skulden på nazisterna. Sedermera har ryssarna tagit på sig ansvaret för morden, men ingen i NKVD har ställts till ansvar. (The News 25 aug 08)
Läs mer om Katynmorden >>