Polska minoriteten vinner tre mandat i Litauens parlament

I den andra omgången av Litauens parlamentsval på söndagen erhöll Polska Valaktionen i Litauen (AWPL) enligt de preliminära resultaten två mandat utöver det mandat man vann i valets första omgång för två veckor sen.

”Det är det bästa resultatet i parlamentsvalets historia sedan Litauens självständighet, det stärker vår position”, säger AWPL:s ordförande Waldemar Tomaszewski, som själv vann sitt mandat i första valomgången.

Det oppositionella kristdemokratiska center-högerpartiet Fosterlandsförbundet vann i första omgången 18 mandat och ser enligt söndagskvällens prognos ut att få 27 nya mandat och blir därmed det största partiet i parlamentet. För att bilda regering måste det dock gå i koalition med andra partier.

AWPL:s ledare har dock svårt att tänka sig att ingå i en sådan koalition:

”I Fosterlandsförbundet finns för många polonofober,”  menar han. ”Men oberoende av vem som bildar koalition, kommer vårt stöd att bero på dess vilja att genomföra våra huvudkrav: Påskyndande och avslutande av återlämnandet av mark, frågan om offentligt användande av polskan som ett minoritetsspråk i Vilniusregionen samt garanterande av undervisning på polska. (Wprost24 2008-10-26)