PiS kräver att PO lämnar sin partigrupp i EU-parlamentet

– Om PO (Medborgarplattformen) är ett polskt parti, så vill vi höra dem säga att de inte tänker vara kvar i EPP. Det säger PiS-ledaren Jaroslaw Kaczynski. EPP, Europeiska Folkpartiet, är den partigrupp i EU-parlamentet där också CDU/CSU ingår. Anledningen är att CDU/CSU, som leds av kanslern Angela Merkel, uttalat sitt stöd för tyska fördrivna i EU-parlamentet.
Sejmens talman Bronislaw Komorowski (PO) och flera andra politiker avfärdar kraven som ett utspel för att plocka röster i EU-valet den 7 juni; och premiärminister Donald Tusk säger att PO stannar i EPP för att försvara Polens intressen.
Även president Kaczynski ifrågasätter uttalandet från det tyska partiet och begär en förklaring: Är avsikten att säkra en tysk återkomst till de områden som ockuperades av Tredje Riket fram till andra världskrigets slut, eller vill man ifrågasätta Polens rätt till den egendom som befinner sig i dessa områden?
Vid andra världskrigets slut fördrevs cirka femton miljoner tyskar från områden som i och med freden blev polska. De fick gå från hus och hem och drevs västerut av polackerna som fått gränsen flyttad tio mil västerut.
Så småningom bildade de fördrivna ett eget förbund för att hävda sina rättigheter och erkännas som offer för kriget. En del av dem har krävt ersättning för egendomar de tvingades lämna, och på initiativ av Tyska Fördrivnas förbund uppförs nu ett forskningscenter till minne av fördrivna i alla krig under 1900-talet.
Polackerna, som led svåra förluster under kriget, har svårt att se medborgare i ockupationsmakten Tredje Riket som krigsoffer med rätt till skadestånd. (Polskie Radio och Warsaw Business Journal 28 maj 09)

Läs mer om Tyska Fördrivnas förbund och Polen >>