Steinbach: Polen mobiliserade redan i mars 1939

Erika Steinbach, ordförande i Organisationen för tyska fördrivna, hävdar att Polen förberedde sig för andra världskriget redan i mars 1939. Det rapporterar den polska nyhetsbyrån PAP.

– Polackerna började mobilisera först, sade hon på torsdagen under ett möte med de kristdemokratiska partierna i Berlin. Det var samma argument som Hitler använde när tyska krigsfartyg gick till attack mot Westerplatte den 1 september 1939.

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle gick omedelbart ut och sade att Steinbachs yttrande förstör bilden av det moderna Tyskland utomlands.

– Uttalanden som ifrågasätter Tysklands tunga ansvar för andra världskrigets utbrott är inte acceptabla, sade Westerwelle till nyhetsbyrån DPA.

Biträdande utrikesministern Cornelia Piper, som är ansvarig för relationerna med Polen, betecknade Steinbachs uttalanden som mycket farliga och illa genomtänkta.
Steinbach har varit kontroversiell i både Polen och Tyskland sedan 1998 då hon blev ordförande för Tyska fördrivna. Organisationen representerar tyskar som efter andra världskriget tvingades lämna sina hem eftersom delar av dåvarande östra Tyskland i fredsuppgörelsen 1945 tillföll Polen.

För två år sedan utsågs hon till chef för Center för tyska fördrivna som byggs i Berlin. Då sade hon att de fördrivna tyskarna var lika mycket offer som judar, polacker och andra ockuperade länder, vilket väckte stor uppmärksamhet i Polen. (Polskie Radio 10 sept 19)

Tidigare notiser om tyska fördrivna >>