Regeringen tar krafttag mot smarta och designade droger

Polsk polis stängde i helgen närmare tusen butiker som sålt s.k smarta eller designade droger. På senare tid har flera dödsfall inträffat som kunnat knytas till drogintag.

Regeringen Tusk planerar nu en snabb skärpning av strafflagen, och den som handlar med smarta eller designade droger riskerar upp till tre års fängelse.

Designade droger är preparat där tillverkaren bytt ut en substans i medel som till exempel Ecstasy. Det nya – designade – preparatet säljs till också det är förbjudet. Smarta droger är kosttillskott som påstås ge bättre minne, bättre mental styrka osv. Ingen av varianterna har genomgått tester som visar att de är ofarliga eller ens har någon effekt.

Ägarna till butikerna, varav många tillhör kedjan Dopalacze, protesterar och menar att staten förlorar miljoner i skatteintäkter så länge butikerna är stängda. Butikerna kommer enligt polisen att öppnas när deras produkter analyserats, vilket kan ta upp till arton månader. (Polskie Radio, Warsaw Business Journal , Bang, TVN 24 5–6 okt 10)