Kaczynski: Han dog för mig!

– Han dog för mig, han dog så att jag skulle kunna fortsätta mitt arbete och tjäna landet det bästa jag kan! Det sade oppositionsledaren Jaroslaw Kaczynski vid Marek Rosiaks begravning, rapporterar polska medier.

– Han dog för att hat har riktats mot ett politiskt parti och mot dess ledare!

Rosiak mördades på PiS-högkvarteret i Lódz i förra veckan.

Begravningen förrättades av biskop Adam Lepa, som krävde radikala förändringar i polsk inrikespolitik.

– Ett politiskt krig i Polen är förödande och misskrediterar landet på den internationella scenen, sade biskopen. Och det är ingen slump att Marek Rosiak mördades den 19 oktober, samma dag som prästen Jerzy Popieluszko. Biskopen antydde att Popieluszko offrade sitt liv för ett fritt och demokratiskt Polen.

Rosiak tilldelades postumt den polska orden Polonia Restituta av president Bronislaw Komorowski. Begravningen bevistades av en lång rad prominenta politiker, inte minst från oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), på vars kansli mordet skedde.

Gripen för mordet är en taxiförare som stormade in i partibyggnaden och skrek att han skulle döda Kaczynski. Sedan han skjutit Rosiak knivhögg han en annan man. (Polskie Radio 28 okt 10)