Partiledarkandidat utkastad ur PiS

Joanna Kluzik-Rostkowska, en av de ledande gestalterna i PiS mer moderata flygel, sade i veckan att hon kommer att kandidera till partiledarposten om nuvarande ordföranden Jaroslaw Kaczynski avgår. Idag utesluts hon ur partiet.

Kluzik-Rostkowska är en av dem som låg bakom Kaczynskis mer försonliga framtoning i sommarens presidentvalskampanj. Efter valet har PiS-ledaren återgått till den hätska stil som utmärkte honom före flygkatastrofen i Smolensk den 10 april, då hans tvilling Lech Kaczynski och nittiofem andra personer ur den politiska och militära maktapparaten omkom.

Efter valet har röster inom partiet talat om hans avgång – och flera av dem som tagit bladet från munnen har sparkats ut ur partiet.

Mariusz Blaszczak, som leder PiS-gruppen i parlamentet, hävdade i en intervju att medierna drar igång rykten om Kaczynskis avgång, och att det skadar partiet. Kluzik-Rostkowska betecknade han som en person i partiets ytterkanter. (Warsaw Business Journal 5 nov 10)